Descoperirea care a uluit lumea medicală! Ce a inventat un grup de savanți din Polonia

08 ian. 2020
Descoperirea care a uluit lumea medicală! Ce a inventat un grup de savanți din Polonia

Un grup de experți medicali din Lublin, oraș din estul Poloniei, au descoperit o nouă tehnologie inovativă pentru crearea de oase artificiale, ce a salvat pacienți de la amputare.

Unul dintre primii beneficiari ai acestei tehnologii a fost Daniel Bardega. În urma unui accident de motocicletă, acesta a fost pus în situația de a alege: o procedură experimentală sau pierderea piciorului drept:

„Bineînțeles, la început au existat griji, pentru că nimic nu garanta acceptarea materialului de către corpul meu, că nu ar putea fi respins.”

O secțiune mare a osului piciorului i-a fost distrusă lui Daniel în urmă accidentului.

Doctorul Adam Nogalski a folosit fragmente de os artificial, ce poartă denumirea de FlexiOss, împreună cu o placă de metal, pentru a reconstrui o secțiune de 7 cm a femurului lui Daniel.

„Problema principală a cavităților din os a fost rezolvată prin implantarea noului material, ce acoperă osul în segmente mici”, conform doctorului Nogalski.

„La 8 ani după operație, rezultatul tratamentului este bun, iar pacientul se poate deplasa fără cârje.”

Tehnologia FlexiOss a fost co-dezvoltată de biochimista Anna Belcarz.

Aceasta știa de nemulțumirea doctorilor operatori în legătură cu alte metode de înlocuire a oaselor, ce vin în formă de pudră și sunt greu de manevrat.

Ca diferență principală, FlexiOss poate fi tăiat și profilat când e uscat, devenind flexibil când e umed.
De asemenea, este fabricat din compuși artificiali, în loc de oase de animale, reducând riscul respingerii de către organism.

FlexiOss rămâne în corp iar celulele osoase cresc în jurul lui:

„FlexiOss arată ca piatra ponce”, afirmă Anna Belcarz, „însă nu este. Este un material care înlocuiește osul, și când este umezit cu o soluție capătă elasticitate, putând fi modelat de operator în timpul operației.”

Proiectul FlexiOss a beneficiat de subvenții în valoare de 1 milion de euro de la Uniunea Europeană, incluzând fonduri din partea Politicii de Coeziune.

Proiectul a câștigat 14 premii, și a primit 3 brevete.

41 de persoane au beneficiat de implanturi FlexiOss în ce se consideră a fi operații experimentale.

Alt beneficiar al tratamentului este Jan Filus, ce a avut în trecut parte de 5 operații nereușite pentru repararea osului din zona coapsei, ce era spulberat. A beneficiat de noul tratament recent, cu speranța de a vedea în final o creștere a osului.

„Numai cei care au încercat în trecut alte metode de tratare ce nu au avut succes au primit tratamentul, de exemplu cei care nu au sesizat o regenerare a osului, aceasta a fost ultima lor șansă”, susține doctorul Nogalski.

Alți pacienți vor primi și ei o șansă cât de curând. FlexiOss e pe cale de a primi certificarea CE în decursul acestui an, ceea ce înseamnă că va putea fi comercializat în Europa.