Dezastru la plata pensiilor! Anunțul făcut de Florin Cîțu: Este o bombă cu ceas

30 ian. 2020
Dezastru la plata pensiilor! Anunțul făcut de Florin Cîțu: Este o bombă cu ceas

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a recunoscut, într-un interviu, că nu se vor mai putea plăti pensiile românilor, dacă nu se iau măsuri urgente. 

Potrivit lui Florin Cîțu, ca urmare a majorărilor impuse de fosta guvernare PSD, ”crește costul cu pensiile de la circa 6,5 miliarde lei pe lună la circa 9 miliarde de lei. Impactul e major”.

O creștere de 2,5 miliarde de lei, echivalentul a peste 500 de milioane de euro. Ceea ce face ca sistemul de pensii din România să devină o bombă cu ceas.

De aceea FMI e aici

„Banii există în buget pentru 2020. Presiunile sunt foarte mari, de aceea de azi ne uităm la soluții pe partea de venituri și cheltuieli. Voi lăsa soluțiile aici. De aceea FMI e aici, pentru a ne ajută să îmbunătățim colectarea veniturilor și să se uite și la Codul Fiscal, dacă el influențează negativ colectarea,” a spus ministrul de Finanțe.

„Mă îngrijorează structura sistemului de pensii. Pe termen scurt putem găsi soluții pentru orice, sunt mai dure, complicate, dar pe termen lung nu avem soluții. Cum e el construit acest sistem, cu un deficit foarte mare care crește foarte mult anual, nu ai cum, e un eșafodaj care se va dărâma. E nevoie de o reformă a sistemului de pensii care să pună mai multă greutate pe partea privată,” a mai precizat Florin Cîțu.

Dăianu: Bagi ţara în şanţ cu creşterea pensiilor

Consiliul Fiscal a avertizat de mai multe ori că majorarea pensiilor nu face decât să ne ducă pe marginea prăpastiei.

„Puţini înţeleg că de fapt construcţia bugetului pe 2020 va exercita o presiune teribilă pe bugetul din 2021. Şi atunci va exploda bugetul. Eu consider că bugetul pe 2020 este un punct de inflexiune şi vom avea necaz foarte mare în 2021”, a declarat Daniel Dăianu.

„Sunt oameni care nu au simţul măsurii, nu au simţul proporţiilor, este vorba de a-ţi da seama ce înseamnă un deficit de 6-7% din PIB. Moment al adevărului este 2020. Ştiu că este an electoral, dar bugetul din anul 2020 pune sămânţă pentru cel din 2021. Creşterea pensiilor din 2020 triplează deficitul în 2021. Bagi ţara în şanţ”, afirmă Dăianu.