Dezastru pentru organism! S-au descoperit particule de plastic în apa plată! Ce branduri au fost cercetate

05 aug. 2019
Dezastru pentru organism! S-au descoperit particule de plastic în apa plată! Ce branduri au fost cercetate

Din ce în ce mai mulți oameni manifestă simptome gastro-intestinale severe, acuză oboseală și stări de rău în general. Principalul motiv al acestor probleme îl reprezintă ingerarea unor particule cu impact dezastruos pentru organism. Pe lângă chimicale sau pesticide, se pare că cercetătorii au descoperit că mai înghițim și plastic.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat New York din Fredonia au efectuat un studiu care a arătat că particule de plastic ajung în apa îmbuteliată și apoi evident în organismul nostru. Eșantionul a fost de peste 250 de sticle de apă îmbuteliată, cumpărate din nouă ţări (în total, 11 mărci). Pe lista țărilor din care au fost cumpărate sticlele se numără Germania, SUA sau Mexic. Dar același lucru este valabil cu siguranță și pentru România.

O surpriză pentru cercetători a fost că 17 din cele 259 de sticle testate nu conțineau particle de plastic. Celelalte da, cu diferențe mari chiar și între produsele aceluiași brand. Investigația a arătat că, în medie acestea conţineau 10 particule de plastic per litru, fiecare mai mare de grosimea unui fir de păr. Sherri Mason, profesor de chimie la Universitatea din Fredonia, a spus însă că aici nu e vorba de-a indica vreun brand, ci de-a prezenta publicului o problemă foarte des întâlnită. Plasticul a devenit un material atât de răspândit în societatea noastră, încât ajunge și în apă. Sigur, în acest caz e vorba de particule de plastic, scrie playtech.ro.

Vezi și Surpriză uriașă! Cu ce se ocupă acum Irina Tănase, actuala iubită a lui Liviu Dragnea

Mason a descoperit, în 2017, particule mici de plastic în eşantioane de apă de la robinet. Alţi cercetători le-au observat în produse alimentare precum fructe de mare, bere şi sare de mare, ba chiar şi în aer. Deocamdată, nu există suficiente dovezi privind impactul pe care îl au aceste particule de plastic asupra sănătății. Scopul cercetătorilor e să înţeleagă potenţialele implicaţii pe termen lung.

Echipa care a realizat această cercetare nu vrea să indice branduri, direct, dar a prezentat lista cu cele pe care le-au testat. În total, au fost 11 mărci diferite de la companii naționale sau internaționale. Totodată, au ales din zonele în care oamenii consumă multă apă îmbuteliată. La nivel internațional, cele mai populare branduri sunt: Aquafina, Dasani, Evian, Nestle Pure Life și San Pellegrino. La nivel național, cele mai puternice branduri sunt: Aqua (Indonezia), Bisleri (India), Epura (Mexic), Gerolsteiner (Germania), Minalba (Brazilia) si Wahaha (China).

Mason și colegii săi au luat în calcul particule de plastic mai mari de 100 microni, adică mai mari decât diametrul unui fir de păr. Particulele obținute au fost analizate și clasificate. Particule de plastic mai mici (de până la 6,5 microni), prezente, în medie, în număr de 314 per litru, au fost analizate cu o tehnică aplicață și în astronomie, în numărarea stelelor. După toate aceste cercetări, specialiștii au făcut un top al tipurilor de plastic identificate în sticlele cu apă îmbuteliată. Polipropilena, folosită în capacele sticlelor, e cea mai populară, cu 54%. Urmează nailon – 16%, polistiren – 11%, polietilenă – 10%, poliester / polietilenă tereftalată – 6% și altele (Azlon, poliacrilice și copolimeri) – 3%.