Dieta macrobiotică pare să fie noua armă secretă a actrițelor de la Hollywood, în lupta cu kilogramele.
Gwyneth Paltrow a povestit pentru revista Harper’s Bazaar că își începe ziua cu un pahar sau două de apă, apoi bea puțină cafea și un smoothie pentru energie, care conține ulei de cocos, lapte de migdale, pudră de ciuperci şi vanilie şi pudră de limonadă.
În afară de grija pentru o alimentație sănătoasă, actrița practică meditația, merge la masaje și apelează la dușul scoțian, benefic atât sănătății, cât și frumuseții. Întărirea imunității, strălucirea pielii, îmbunătățirea circulației sângelui, combaterea insomniei și a depresiei sunt doar câteva dintre beneficiile recunoscute ale dușului scoțian.
„Dieta macrobiotică este mai mult decât o dietă, un stil de viață. Aceasta se bazează pe mâncare organică, naturală, dar include și partea spirituală a vieții. Apărută în Japonia, de-a lungul vremii dieta a suferit modificări și a ajuns în prezent, pentru mulți consumatori, doar un regim alimentar vegetarian. Însă, ea trebuie să conțină alimente bogate în nutrienți, care să aibă un echilibru yin/yang bun.
Printre alimentele și băuturile interzise în stilul de viaţă macrobiotic numără alimentele procesate, dulciurile, produsele lactate, cafeaua, alcoolul, cartofii, dovleceii, condimentele picante. Acestea sunt considerate a fi toxice pentru că împiedică consumatorul să atingă starea Zen”, notează csid.ro.
Aproximativ 60% din porţia zilnică de alimente trebuie să conţină boabe sau seminţe întregi precum orez sau plante leguminoase, cum ar fi fasolea, mazărea sau lintea. Restul meniului trebuie complet cu fructe și legume. Se acceptă de asemenea şi foarte puțin pește. Totul trebuie să fie copt, fiert sau preparat la abur.
„Chiar dacă este o dietă foarte benefică organismului atunci când este ținută corect, sub supravegherea unui specialist, acest regim alimentar poate afecta sănătatea destul de serios din cauza deficiențelor nutriționale. Pot apărea carențe de vitaminele D şi B12, fier, proteine. Lipsa de energie poate fi consecința consumului insuficient de proteine,” adauga csid.ro.