Donald Trump, l-a numit pe Justin Trudeau o persoană “cu două fețe”

05 dec. 2019
Donald Trump, l-a numit pe Justin Trudeau o persoană “cu două fețe”

Președintele SUA, Donald Trump, l-a numit pe Justin Trudeau o persoană “cu două fețe”, după ce într-un filmuleț apare liderul canadian în care pare să-l batjocorească, la o întâlnire a liderilor NATO. Înregistrările îl arată pe Trudeau, Boris Johnson și pe președintele francez, Emmanuel Macron discutând la o conferință de presă improvizată, ținută de Trump.

Liderii NATO au convenit asupra unui acord la sfârșitul întrunirii, care a fost de asemenea și aniversară (cea de-a 70-a întrunire), organizată în apropriere de Londra a fost marcată și de câteva excepțîi.

Donald Trump a anulat o conferință de presă planificată după summit.

El a declarat reporterilor: “Vom reveni curând. Cred că deja am avut prea multe conferințe de presă.”

Ce se întâmplă defapt în înregistrare?

Scurta înregistrare video postată pe Twitter de către postul public de televiziune din Canada, CBC, îl surprinde pe Trudeau discutând cu un grup de lideri, printre care Johnson, Macron, prim-ministrul olandez Mark Rutte și fiica reginei Elizabeth, prințesă Anne, la palatul Buckingham.

– La începutul înregistrării, Johnson îl întreabă pe dl. Macron:”-de aceea ați întârziat?”
– Trudeau intervine: “a întârziat pentru că avea nevoie de o conferință de presă de 40 de minute în prime-time”.
– Macron pare apoi să spună ceva dar cuvintele sale sunt acoperite de zgomotul de fond, la care Trudeau amuzat răspunde: “A da, da, a anunțat… Ai văzut cum i-a căzut față.”

Nici unul dintre ei nu părea îngrijorat că discuția lor ar putea fi înregistrată.

Că și răspuns, Donald Trump a răspuns către Trudeau: “are două fețe… Mi se părea că e un băiat de treaba, dar adevărul e că plătește doar 2% (din PIB-ul național pentru apărare) și cred că nu este foarte fericit asupra acestui lucru.)

“El nu plătește 2% și ar trebuii să plătească acei 2%. Canada – au bani -. Uite, eu reprezint Statele Unite ale Americi și el ar trebuii să plătească mult mai mult de cât contribuie acum, el știe asta… Îmi imaginez că nici el nu e mulțumit cu asta… dar asta este.”

Întrebat despre înregistrare, Johnson a declarat reporterilor: “Este o absurditate completă. Nu știu de unde a apărut asta.”

Trudeau a declarat ulterior reporterilor că nu râdeau de conferință de presă a lui Donald Trump, ci de locația următorului summit G7 – Camp David, o țară care s-a retras din alegerile prezidențiale a SUA, el adăugând că are o relație foarte bună cu președintele Americii.

Ce s-a declarat de comun accord liderii NATO?

În declarație, liderii NATO au declarat: “Pentru a rămâne în siguranță, trebuie să privim împreună spre viitor”.

Aceștia au recunoscut apoi “provocările” ridicate de China și Rusia și au promis că o să ia “măsuri mai ferme” împotriva terorismului.

Deși viitorul întrunirii de 29 de membri nu este sub nicio îndoială, există dezacorduri cu privirea la acțiunea militară recentă a Turciei în nordul Siriei; nivelul cheltuielilor militare a membrilor; și comentariile recente ale lui Macron potrivit cărora alianța este că și un “brain dead”.

În ciuda diviziunilor, Johnson – gazdă a evenimentului – a descris NATO că pe un “scut uriaș de solidaritate” care “protejează aproape un miliard de oameni”, declarând la începutul întâlnirii de la o stațiune de lux din Watford: “Atâta timp cât stăm împreună, nimeni nu poate speră să ne înfrîngă.”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat sporirea angajamentelor a cheltuielilor pentru apărare a aliaților europeni și a Canadei, declarând: “NATO este cea mai de succes alianța din istorie deoarece ne-am schimbat pe măsură ce lumea a evoluat”.

Marți, el a declarat că aceste națiuni au adăugat 130 miliarde de dolari americani la bugetul apărării din 2016 și că acest număr va crește la 400 miliarde de dolari până în 2024. Donald Trump a criticat frecvent și cu fermitate cât de puțîn cheltuiesc alți aliați pentru apărare.

Cât de acide sunt înțepăturile ?

Prima zi a summitului aniversar, tensiunile au ieșit la suprafață, Trump și Macron intepandu-se reciproc asupra rolului lor în NATO, al turcilor și al luptătorilor grupului Statului Islamic (IS) în timpul unei conferințe de presă.

Relațiile dintre cei doi lideri erau deja încordate pe fondul unei dispute privind impozitele și comerțul și comentariile președintelui francez de luna trecută prinvind răcirea a SUA față de alianța.

Donald Trump, care a numit odată NATO că fiind “învechită”, a spus mai devreme că Macron a fost “foarte lipsit de respect” descriind NATO drept “brain dead”. Macron a răspuns că susține remarcile sale.

Între președintele Trump și Johnson s-au purtat discuțîi bilaterale neprogramate și înainte discuțiilor de miercuri, Trump a postat pe twitter că amândoi “au discutat despre numeroase subiecte, inclusiv despre NATO și comerț.”

Care e contextul tensiunilor?

NATO, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, a luat naștere în anul 1949, având că membru doar 12 țări, iar în momentul actual având 29 de țări, asta îngreunând că alianța să aibe un front comun.

Conform estimărilor NATO pentru 2019, în prezent există opt țări – pe lângă SUA – care îndeplinesc obiectivul convenit de toți membrii de a cheltui 2% sau mai mult din produsul intern brut (PIB) pentru apărare.

Înainte de a pleca la Londra, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a declarat de asemenea că se va opune unui plan de apărare al lui NATO pentru regiunea baltică și Polonia, dacă uniunea nu sprijină Turcia în lupta să împotriva grupurilor kurde din Siria pe care îi consideră că fiind grupuri teroriste.

Stoltenberg a declarat ulterior reporterilor că alianța a reușit să soluționeze dezacordul cu Turcia, premitand continuarea planurilor NATO.

Pe lângă problema Turciei, discuțiile s-au concentrat asupra amenințărilor tot mai mari ale Chinei și Rusiei.

După summit, Macron a afirmat că în timp ce Rusia este o amenințare la adresa NATO din anumite puncte de vedere, în altă ordine de idei ar putea fi un “partener”.

“În jurul mesei, toată lumea ar recunoaște Rusia că pe un dușman? Nu cred că așa stau lucrurile”, a declarat el la o conferință de presă.

“În anumite aspecte Rusia este văzută că o amenințare, acest lucru este adevărat… Dar Rusia este, de asemenea, este și un partener în unele chestiuni. Lucrăm și purtăm discuțîi concrete cu Rusia privind anumite chestiuni”.