BCR primește o nouă lovitură din partea statului, după scandalul Schengen. Clienții băncii trebuie neapărat să știe, mai ales că este vorba despre foarte mulți bani.
Ministerul Dezvoltării a trimis o decizie către BCR, prin care obligă banca să plătească 388,9 milioane de lei în termen de 30 de zile pentru obligațiile accesorii rezultate în urma deciziei Curții de Conturi în dosarul Banca pentru Locuințe. BCR a încercat să suspende executarea acestei plăți, dar cererea lor nu a avut succes, fiind nevoită să facă un provizion semnificativ care a afectat profitabilitatea grupului. În ciuda acestui fapt, austriecii vor să încaseze un dividend record pentru rezultatul băncii din 2022.
În ianuarie 2022, BCR a plătit 432,7 milioane de lei către stat pentru daunele rezultate din prima de stat, dar banca a cerut ulterior ministerului să anuleze obligațiile accesorii (adică dobânzile penalizatoare acumulate). Cu toate acestea, Fiscul a anulat doar reținerea la sursă de 40,5 milioane de lei. În iulie, Ministerul a notificat BCR că nu se califica pentru amnistie pentru penalitățile rămase. BCR a contestat decizia și a solicitat o suspendare a executării, dar cererea a fost respinsă de Curtea de Apel București la 31 ianuarie 2023. BCR a depus un recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care este în prezent în curs de examinare, scrie profit.ro.
Tratamentul contabil al litigiului este considerat un aspect critic al auditului de către PricewaterhouseCoopers. Curtea de Conturi a constatat că peste 300.000 de clienți ai BCR BpL și Raiffeisen BpL au încasat în mod ilegal o parte semnificativă din subvențiile de stat destinate sistemului de economisire-creditare. În loc să folosească economiile în scopuri de locuință, clienții au primit dobânzi suplimentare la depozitele lor la cele două bănci din fonduri de stat. În plus, au fost încheiate contracte pe numele unor pensionari și minori care nu erau eligibili pentru credite pentru a acumula mai multe subvenții de stat.
BCR BpL a constituit în decembrie un provizion de 156,2 milioane de lei pentru acest caz, care ulterior a fost majorat cu o cheltuială suplimentară de 232,7 milioane de lei. Pentru a menține solvabilitatea băncii, austriecii au majorat capitalul Băncii pentru Locuințe cu 167,5 milioane de lei în decembrie. Curtea de Apel București se va pronunța pe 6 aprilie asupra fondului contestației BCR la decizia ministerului.
BCR s-ar putea confrunta cu un cost total de 821,6 milioane de lei pentru afacerea primei de stat. Afacerile BpL sufereau deja de o pierdere istorică, iar rezultatul consolidat al băncii a fost tras în jos și de o pierdere de 213 milioane de lei în 2022.
În ciuda acestui fapt, grupul BCR a înregistrat un profit net de 1,75 miliarde de lei pentru anul 2022, în creștere față de cel de 1,4 miliarde de lei din anul precedent. La nivelul băncii BCR, profitul net a fost de 1,83 miliarde de lei, în creștere de la 1,38 miliarde de lei în anul precedent. Conducerea BCR își propune să plătească dividende ordinare de 1,15 miliarde de lei (circa 232 milioane de euro) în 2022.
Erste Bank, care a achiziționat 99,9% din acțiunile BCR pentru peste 4,8 miliarde de euro în timpul privatizării BCR în 2005, a primit un dividend de aproximativ 176 milioane de euro în 2021, cea mai mare prelevare anuală de la BCR de până acum. De la achiziție, Erste a primit dividende de numai 660 de milioane de euro.
Schema de economisire-creditare a fost efectiv încheiată prin hotărârea Curții de Conturi. BCR BpL a încetat să mai vândă aceste contracte în 2016, dar mai deținea în portofoliu 28.300 de contracte la sfârșitul anului trecut, față de 44.000 în anul precedent. Banca nu a acordat niciun credit nou anul trecut, iar depozitele clienților au scăzut de la 450 milioane de lei la 180 milioane de lei.
În mod similar, Raiffeisen a contestat decizia MDLPA și a plătit despăgubiri de 114 milioane de lei. Cu toate acestea, cererea sa de anulare a unor atașamente de 147 milioane de lei a fost respinsă de minister. Raiffeisen (Aedificium) cere acum anularea penalităților impuse de stat la Curtea de Apel.