Efect devastator pentru organism: produce cancer! Medicament de stomac foarte utilizat în România scos abia acum de pe piață

22 ian. 2020
Efect devastator pentru organism: produce cancer! Medicament de stomac foarte utilizat în România scos abia acum de pe piață

Este panică mare în rândul pacienților care ani de-a rândul și-au tratat afecțiunile digestive cu medicamente pe bază de ranitidină. În urmă cu câteva luni, în SUA, Zantactul, tot un medicament pe bază de ranitidină, a fost retras de pe piață, pe motiv că în componența acestuia s-au descoperit urme ale unei impurități cancerigene numite N-nitrozodimetilamină (NDMA).

În acest context, Uniunea Europeană a decis să blocheze temporar comercializarea produselor de acest tip în toate țările membre. Momentan, medicamentele pe bază de ranitidină, cum este și cazul Arnetinului, foarte utiliza în spitale, nu au fost scoase complet din farmacii, ci doar blocate de la vânzare. Specialiștii fac în prezent teste pentru a verifica dacă și variantele din Europa conțin substanțe cancerigene.

Totuși este posibil ca acest scandal care a izbucnit și la nivel european să fie unul orchestrat de industria pharma, care dorește să scoată din uz un medicament foarte folosit, dar care era și foarte ieftin. Fiind unul destul de vechi și care avea rezultate foarte bune, nu existau argumente viabile pentru creșterea prețului.

Așa că este foarte posibil ca în scurt timp să apară pe piață un înlocuitor al Ranitidinei de cinci ori mai scump. Nu este prima dată când s-ar pune în practică un asemenea scenariu.

Ce a transmis oficial  Agenția Națională a Medicamentului

“Agenția Națională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) a dispus, ca măsură de precauţie, blocarea la vânzare la nivel de farmacie, a medicamentelor pe bază de ranitidină, atât a formelor farmaceutice cu administrare orală cât și a soluției injectabile, până la emiterea de către Comisia Europeană a unei decizii referitoare la medicamentele care conțin ranitidină, afectate de această neconformitate de calitate. ANMDMR informează, în acest context, profesioniștii din domeniul sănătății asupra disponibilității pe piață a unor tratamente alternative și recomandă pacienților să-si consulte medicul în acest sens”, a transmis agenția.

În septembrie 2019, autoritățile de reglementare în domeniul medicamentelor din Statele Unite (FDA) și Uniunea Europeană (EMA) au anunțat că reevaluează siguranța medicamentelor cu ranitidină, folosite pentru arsuri la stomac, după ce în unele variante ale medicamentului s-au descoperit urme ale unei impurități cancerigene numite N-nitrozodimetilamină (NDMA)