Este oficial! Când cresc pensiile. Cum va funcționa noul sistem propus de PNL și USR-PLUS

de:
02 iun. 2021
Este oficial! Când cresc pensiile. Cum va funcționa noul sistem propus de PNL și USR-PLUS

Reforma pensiilor din România nu a fost primită cu brațele deschise de cei mai mulți angajați și pensionari români, însă ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea are o explicație care i-ar putea mulțumi pe foarte mulți români.

Ministrul mărturisește că scopul acestei reforme de care se teme toată lumea îl reprezintă un sistem de pensii care să nu falimenteze bugetul de stat. Mai mult de atât, odată cu noul sistem de pensii, fiecare pensionar să știe când și cum îi va crește pensia.

Indexarea pensiilor va fi fixă

Cristian Ghinea susține că noua lege a pensiilor va veni cu o formulă de indexare fixă. El a amintit și de procesul de recalculare a pensiilor, o problemă sistematică care urmează să fie rezolvată prin intermediul noii reforme.

”Ce avem acum în PNRR-ul trimis ieri este că vom avea o formulă predictibilă de indexare a pensiilor, astfel încât pensionarii să știe foarte clar când și cum le crește pensia”, a spus ministrul, la Digi24.

Cum fiecare pensionar a ieșit la pensie în perioade diferite și din motive diferite, toate pensiile trebuie recalculate mai spune Cristian Ghinea.

Va fi o formulă de indexare fixă, într-o nouă lege. Vom avea un proces de recalculare a tuturor pensiilor, pentru că avem 20.000 de procese pe rol cu pensionari care au dat statul în judecată pentru că, dat fiind că au fost momente diferite de ieșit la pensie, au pensii diferite. Deci, asta este iar o problemă sistemică pe care trebuie să o rezolvăm, recalculăm toate pensiile”, a adăugat el.

Creșterea vârstei de pensionare nu este obligatorie

Cât despre pensiile speciale, ministrul susține că deși sunt o rușine, sunt dificil de eliminat. Tocmai din acest motiv, este nevoie de o bază de contributivitate.

Creșterea vârstei de pensionare va rămâne o alegere și nicidecum o obligație, iar angajații de la stat pot alege oportunitatea pe care și-o doresc. Totul se rezumă la negocierile și evaluarea care va avea loc.

”La fel, pensiile speciale, care sunt o rușine dacă mă întrebați pe mine. Trebuie puse pe bază de contributivitate și la asta ne-am angajat. În ce privește mult discutata speranța de viață și creșterea vârstei de pensionare, este o posibilitate voluntară pe care românii o vor avea la dispoziție.

Nu e obligatoriu, e doar pe bază voluntară. Și este, de fapt, o posibilitate de a-și prelungi, cei care doresc să rămână. Asta e ce avem acum. Urmează negocierile și evaluarea. Vom vedea”, a explicat ministrul.