Este oficial! Guvernul schimbă din nou regulile la pensii. Toți românii sunt vizați

de:
12 aug. 2021
Este oficial! Guvernul schimbă din nou regulile la pensii. Toți românii sunt vizați

Guvernul s-a răzgâdnit și a decis să grăbească pasul când vine vorba de recalcularea pensiilor, așa că numărul angajaților din sistem a fost suplimentat pentru a facilita procesul.

5 milioane de pensii trebuie evaluate, procesul fiind unul important pentru recalcularea pensiilor, care va avea o nouă formulă și are scopul de a înlătura inechitățile dein prezent.

Pensii egale pentru toți

Cu alte cuvinte, Guvernul își dorește ca pensiile să fie egale indiferent de gen sau de data la care un angajat a ieșit la pensie. Teoria este clară, însă practica a mers mai greu, așa că a fost nevoie de măsuri rapide.

Miercuri, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care preve selectarea prin concurs a 1.000 de persoane, 800 cu studii superioare şi 200 cu studii liceale, care vor desfăşura activitatea în baza unor contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată, până la 31 decembrie 2022.

Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, angajări suplimenare pentru ca procesul de recalculare al pensiilor să fie realizat cât mai repede, în beneficiul pensionarilor.

Când vor fi recalculate pensiile

Dacă vă întrebați când se va încheia procesul și când vor deveni pensiile egal, așa cum își dorește Guvernul, conform ministrului Muncii, procesul de digitalizare al celor 5 milioane de pensii va fi gata până la finalul anului viitor.

Tocmai aceste este și motivul pentru care a fost nevoie de angajarea unui număr suplimentar de personal. Timpul este scurt, iar dosarele sunt multe.

”Ne-am asumat, inclusiv prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, să finalizăm procesul de digitalizare a celor 5 milioane de dosare de pensii până la sfârşitul lui 2022. Pentru a putea respecta acest termen, avem nevoie urgentă de suplimentarea personalului din casele de pensii din toată ţara.

Digitalizarea dosarelor de pensii este o etapă esenţială a procesului de reformă, pentru că ea va permite ulterior recalcularea tuturor pensiilor din România conform noii legi pe care o avem în lucru”, a spus Raluca Turcan.

Pensionarii au avut de suferit

Mai mult de atât, ministrul Muncii mărturisește că acest calendar trebuie respectat neapărat, în condițiile în care au trecut ani de zile, iar pensionarii au avut de suferit pe urma inegalităților.

”Vrem să respectăm calendarul asumat pentru reforma sistemului de pensii, pentru că au fost deja prea mulţi ani în care pensionarii au avut de suferit”, a mai adăugat ministrul Muncii, Raluca Turcan.