Este oficial! Pfizer și Moderna au anunțat că este nevoie și de a treia doză de vaccin. La ce interval după rapel trebuie efectuată: altfel nu va avea efect

16 apr. 2021
Este oficial! Pfizer și Moderna au anunțat că este nevoie și de a treia doză de vaccin. La ce interval după rapel trebuie efectuată: altfel nu va avea efect
Foto: Macau Photo Agency on Unsplash

Deși inițial s-a spus că doar o doză de vaccin va fi suficientă pentru imunizare, acum lucrurile încep să se schimbe. Oficialii Pfizer și Moderna vorbesc despre o a treia doză obligatorie. Mai mult decât atât, apare și varianta în care ar trebui efectuat un vaccin anualt pentru ca populația să fie protejată de virusul care a îngrozit planeta.

CEO-ul companiei Pfizer, Albert Bourla a spus oficial, în cadrul unei conferințe de presă, chiar joi că este imperios necesară o a treia doză de vaccin pentru eficiență maximă. Aceasta ar trebui efectuată în următoarele 12 luni, dar nu a indicat concret un interval de timp.

De ce este nevoie de o a treia doză de vaccin

”Este extrem de important să suprimăm grupul de persoane care pot fi susceptibile la virus. Oamenii vor avea nevoie probabil de încă o doză de rape în termen de 12 luni de la vaccinarea completă. Este posibil ca oamenii să trebuiască să fie vaccinați anual cu un vaccin anti COVID-19”, a spus acesta, după ce în februarie anunțase, împreună cu reprezentanții Moderna că testează deja a treia doza pentru a înțelege mai bine răspunsul imun împotriva noilor variante ale virusului.

Miercuri și reprezentanții companiei americane Moderna au transmis că iau în calcul varianta ca persoanele vaccinate cu serul produs de ei să primească o a treia doză în acest an. Acest lucru ar fi necesar pentru întărirea sistemului imunitar în fața unor noi tulpini.

Reprezentanții Moderna vor ca în 2022 oamenii să fie vaccinați din nou

„Este probabil ca țările care au realizat deja o acoperire vaccinală ridicată să fie gata să-și mute atenția pe doze suplimentare în 2022 și, eventual, chiar și la sfârșitul acestui an”, a spus Corinne M. Le Goff, directorul comercial principal al Moderna, în timpul unui apel cu investitorii, conform Business Insider.

Reprezentanții Moderna se gândesc deja să ofere doze mai multe pentru rapel, pentru a se intensifica imunizarea. Momentan doar 5% din populația globului a fost vaccinată cu două doze. Cele mai multe țări sunt abia la prima doză.

“Sper ca vara aceasta să obținem autorizarea vaccinului pentru o astfel de doză, astfel încât să putem ajuta oamenii să își intensifice nivelul de protecție înainte de toamnă, pentru a preveni un nou val”, a declarat și directorul executiv al Moderna, Stéphane Bancel.