Este oficial! Se introduce o nouă examinare. De ce vor fi verificați șoferii

07 oct. 2019
Este oficial! Se introduce o nouă examinare. De ce vor fi verificați șoferii

Este oficial! Ordinul a apărut în Monitorul Oficial! De acum, fișa medicală va fi valabilă timp de un an. Până acum, aceasta era valabilă doar șase luni. Totul este prevăzut în Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.428/2019, care a fost publicat în Monitorul Oficial.

O altă schimbare majoră este noul model al fișei. Aceasta conține încă o axaminare. Este vorba despre examinarea de pneumologie. Această rubrică este valabilă pentru cei care doresc să obțină permisul pentru mașini mari.

Conducătorii auto vor fi verificați dacă suferă de apnee. Din 2015, șoferii suspecți de această afecțiune trebuie să obțină un aviz medical.

Supuși examinării vor fi doar cei care vor să obțină permisul pentru a conduce camioane de marfă sau pentru autobuze, adică pentru categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 și D1E.

În cazul în care aceștia suferă de apnee moderată sau severă în somn, vor fi obligați să meargă la medic. Ulterior, aceștia trebuie să dovedească printr-un aviz medical faptul că țin boala sub control, că respectă tratamentul și că starea lor s-a îmbunătățit.

Inițiativa a fost gândită în contextul în care cei care suferă de acest sindrom produc un număr mare de accidente auto.