Este sau nu periculos ibrupofenul în cazul pacienţilor de coronavirus? Anunț oficial al autorităților din România

19 mart. 2020
Este sau nu periculos ibrupofenul în cazul pacienţilor de coronavirus? Anunț oficial al autorităților din România

Veste importantă dată de Guvern miercuri în privința ibuprofenului și impactului pe care acesta îl are în cazul pacienților de coronavirus. În timp ce paracetamolul este recomandat și are efecte vizibile împotriva coronavirus, situația privind ibuprofenul (prezent în Nurofen, de exemplu) este incertă și există destule neclarități. Ce a transmis Executivul populație cu privire la această problemă.

„Specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății sunt în proces de evaluare a efectelor administrării de ibuprofen la pacienții cu coronavirus. Ipotezele emise de experți francezi au avertizat asupra unor posibile efecte adverse ale administrării de ibuprofen la pacienții cu coronavirus. Pe 17 martie 2020, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) a anunțat că nu există dovezi suficient de puternice că ibuprofen agravează COVID19.

Până la apariția de noi date științifice, aceștia au actualizat recomandările privind tratamentul simptomelor infecției cu coronavirus. Este recomandat paracetamolul, cu excepția cazurilor în care un medic recomandă explicit altceva. Același ghid le recomandă pacienților aflați în tratament cu ibuprofen să NU întrerupă administrarea de ibuprofen fără consultarea medicului”, a transmis Guvernul României tuturor românilor în cursul zilei de miercuri.

Pot lua ibuprofen daca am coronavirus?

„Pot lua ibuprofen daca am coronavirus? Inca neclar. Nu exista studii privind efectele administrarii de ibuprofen asupra pacientilor cu COVID-19. Daca aveti febra, luati medicamente doar la recomandarea medicului”,  a mai scris Guvernul pe Facebook. Anunțul Executivului face parte dintr-o campanie de informare în contextul epidemiei de coronavirus, derulată de Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică și Departamentul pentru Situații de Urgență.

Agenţia Europeană a Medicamentului a intervenit

În plină panică cu ibuprofenul, Agenția Europeană a Medicamentul a anunțat recent, într-un comunicat, că infirmă informaţiile incorecte care circulă pe reţelele de socializare cu privire la acest medicament. „În prezent, nu există dovezi ştiinţifice care să stabilească o legătură între ibuprofen şi agravarea COVID-19”, a afirmat AEM, referindu-se la boala provocată de noul coronavirus, transmiet Agerpres.

„La începerea tratamentului pentru febră sau durere în cazul COVID-19, pacienţii şi cadrele medicale ar trebui să ia în considerare toate opţiunile de tratament disponibile”, au mai anunțat aceștia, inclusiv ibuprofen şi medicamente asociate, precum şi paracetamol, cel mai utilizat analgezic. Cu toate acestea, există țări, precum Franța sau Olanda, care și-au limitat vânzarea de paracetameol din cauza penuriei apărute la nivel național.