Avertisment înfricoșător pentru Europa, după ce un important șef de stat amenință cu o invazie de milioane de oameni granițele UE. Se pare că nu mai este cale de întoarcere și în câteva zile efectele vor fi vizibile. Decizia a fost luată vineri.
Avertisment grav al președintelui Turciei, Recep Erdogan, care a anunțat că a deschis frontierele Turciei pentru migranți, iar aceștia se îndreaptă către Europa. Liderul turc accentuează astfel presiunea asupra Occidentului, de la care aşteaptă mai mult sprijin pentru a obţine o încetare a focului în Siria.
„De când ne-am deschis frontierele (vineri), numărul celor care se îndreaptă spre Europa a atins sute de mii. În curând, acest număr se va exprima în milioane”, a transmis Erdogan într-un discurs ţinut la Ankara, capitala Turciei. Cu toate acestea, cifre par, cel puțin pentru moment, să fie supraevaluate în raport cu realitatea observată în teren. ONU spune că sâmbătă seară erau circa 13.000 de persoane la frontiera greco-turcă.
De vineri, când Turcia şi-a deschis frontierele cu Europa, mai multe mii de persoane au pornit spre Grecia, o situaţie îngrijorătoare pentru Europa care se teme de o nouă criză majoră a migraţilor precum cea din 2015. Erdogan joacă dur și pune presiune pe Europa pentru a primi mai mult mai mult sprijin în Siria, acolo unde Turcia a anunţat duminică lansarea unei ofensive împotriva regimului. Astfel, liderul turc spune că speră la o încetare a focului în cadrul discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin – aliat al Damascului – joi, la Moscova.
La frontiera între Turcia şi Grecia, continuă să se adune mii de migranţi în speranţa că vor putea să treacă, în pofida măsurilor dure luate de Grecia, ale cărei forţe de securitate au recurs la grenade lacrimogene şi tunuri cu apă pentru dispersarea migranților. Încercând să accentueze presiunea asupra UE Erdogan a transmis luni că va menţine „deschise porţile spre Europa”.
„Acum, o să luaţi partea voastră de povară”, a mai spus acesta în discursul rostit la Ankara, referindu-se la liderii UE.
Grecia a cerut agenţiei europene de control al frontierelor Frontex să desfăşoare o aşa-numită intervenţie rapidă la graniţele sale externe ca reacţie la deteriorarea situaţiei migranţilor de-a lungul frontierei cu Turcia, relatează DPA.
“Noaptea trecută, Frontex a primit o solicitare din partea guvernului grec să lanseze o intervenţie rapidă la graniţele sale externe. Analizăm cum să sprijinim cel mai bine Grecia în cel mai scurt timp posibil”, a anunţat Frontex pe contul său de Twitter. Deşi este prea devreme pentru a oferi informaţii credibile asupra numărului de treceri ale frontierei de către migranţi, oficialii au observat că nu sirienii sunt cel mai mare grup de la graniţele externe ale UE cu Turcia, a spus el. ″În mare parte, sunt cetăţeni din Afganistan, Irak şi Iran”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Angela Merkel a spus că se aşteaptă ca acordul încheiat cu Turcia să fie „respectat” de Ankara. Aceasta va avea o discuţie telefonică cu Erdogan, potrivit acestuia din urmă. Merkel a condus negocierile, de partea europeană, care au dus în martie 2016 la un controversat acord cu privire la migraţie, conform căruia Ankara se angajează în special să lupte împotriva traversărilor ilegale spre Grecia în schimbul unui ajutor financiar. Şeful statului turc urmează să se întâlnească luni cu premierul bulgar, Boiko Borisov, a cărui ţară are frontieră comună cu Turcia. Turcia găzduieşte pe teritoriul său peste patru milioane de refugiaţi şi migranţi, în majoritate sirieni.