Ministrul turc de externe l-a acuzat pe președintele francez, Emmanuel Macron, că ar fi un sponsor al terorismului, respingând criticile liderului francez pentru ofensivă Turciei din Siria. Mevlut Cavusoglu le-a spus reporterilor că Macron ar dori să fie liderul Europei, insa se limiteaza la a „merge în zigzag”.
Aceste atacuri din partea Turcie la adresa președintelui francez, au venit din cauza că luna trecută, acesta a găzduit un oficial din Forțele Democrate Siriene (SDF), condus de către kurzi. Turcia consideră o parte a grupului -YPG- că fiind teroriști.
Ceartă dintre Turcia și Franța are loc cu o săptămâna înainte de summitul NATO din Anglia.
Joi, președintele francez, Emmanuel Macron afirma că rămâne cu aceiași părere în legătură cu afirmațiile făcute în urmă cu trei săptămâni când a descris NATO că fiind “creierul mort”.
El a spus că membrii alianței au nevoie de un “apel de trezire”, întrucât nu mai cooperau pentru o serie de probleme cheie. De asemenea, el a criticat eșecul NATO de a răspunde la ofensivă militară a Turciei din nordul Siriei.
Ce a spus Cavusoglu?
Adresându-se jurnaliștilor în parlament, joi, Cavusoglu a declarat: “El, Macron, este deja sponsorul organizației teroriste și îi găzduiește constant în Elysee. Dacă el spune că aliatul sau este o organizație teroristă… nu mai este nimic de comentat. Chiar acum, există un vid de putere în Europa, iar Macron încearcă să fie liderul ei, dar că să conduci trebuie să vină natural.”
Scandalul dintre Turcia și Franța a luat amploare pe dată de 8 octombrie, atunci când Macron a purtat discuții la Paris cu purtătorul de cuvânt al SDF, Jihane Ahmed.
Biroul lui Macron a declarat că întâlnirea a avut rolul de a exprimă solidaritatea Franței față de SDF în lupta împotriva grupului de stat Islamic și, de asemenea, de a reitera îngrijorările cu privire la o posibilă operațiune militară turcă în Siria.
O zi mai târziu, Turcia a lansat o ofensivă în nordul Siriei pentru a crea o “zona sigură” curățată de miliții kurzi.
Legăturile dintre Turcia și aliații săi NATO se află sub tensiune de când Ankara a cumpărat sismul avansat de rachete S-400 din Rusia, la începutul acestui an.
Cu doar câteva zile înainte de scurtul summit al NATO de săptămâna viitoare, această tensiune dintre Franța și Turcia ar fi un ultim lucru de care alianța ar avea nevoie în acest moment.
Aceasta ilustrează modul în care evenimentele din nord-estul Sirie distrug relațiile în interiorul NATO. Președintele Macron a criticat în mod repetat atât retragerea bruscă de la Washington a sprijinului pentru kurzi, cât și ofensivă Turciei în Siria – două decizii strategice care au fost luate fără consultarea altor aliați ai NATO.
Turcia, de partea să, consideră Franța că fiind prea prietenoasă față de kurzi. Această dorește că NATO în ansamblu să-și sprijine poziția în Siria. Mai presus de toate, acest episod subliniază îndepărtarea Turciei de Nato și Vest. Achiziționarea unui sistem sofisticat de apărare a aerului rus este un pas extraordinar pentru un aliat NATO.
Problema esta că dimensiunea și poziția geografică a Turciei o fac un jucător important, deși pentru mulți un jucător supărător în NATO, în ciuda unora dintre analiști care se întreabă dacă ar trebui să fie într-adevăr în alianța.
Ce a spus mai exact președintele francez?
Președintele francez s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la o conferință de presă cu o săptămâna înainte de întâlnirea aniversară a NATO din Anglia cu prilejul a 70 de ani de la înființare.
Într-un interviu din 7 noiembrie, președintele francez a subliniat că Statele Unite ale Americii s-ar îndepărta de angajamentul lor în vedere cu alianța transatlantică, acesta nefiind sprijinit de ceilalți aliați ai NATO zicând că nu sunt de acord cu declarația să.
“Susțin total ceea ce am zis, deoarece cred că este iresponsabil să continuăm să vorbim despre probleme financiare și tehnice; având în vedere mizele cu care ne confruntăm în prezent. Acest apel de trezire era necesar. Mă bucur că a fost livrat și că toată lumea crede că acum ar trebui să ne gândim mai degrabă la obiectivele noastre strategice.”
În ceea ce privește Turcia, el a spus că își respectă interesele de securitate după ce a suferit “multe atacuri teroriste pe pământul sau”. Adăugând: “Nu se poate spune, pe de o parte, că suntem aliați și în această privința, ne solicităm solidaritatea, iar pe de altă parte, își pune aliații în fața unei ofensive militare realizate ca un “fait accompli” (fapt realizat) care pune în pericol acțiunea coaliției împotriva statului islamic”
Macron a spus că NATO trebuie să clarifice cine sau ce alianța s-a opus, adăugând că nu este de acord că Rusia și China sunt dușmanii.
Care este problema cu NATO?
Decizia bruscă a președintelui american Donald Trump de a scoate majoritatea forțelor americane din nord-estul Siriei, în octombrie, i-a luat prin surprindere pe membrii europeni și pe NATO.
Această mișcare a deschis calea Turciei de a intensifica forțele că să creeze o zona de securitate de-a lungul frontierei sale astfel că forțele kurde, care ajutau SUA să lupte cu grupul Statului Islamic, fiind expulzate din zona.
Președintele american, Donald Trump i-a acuzat frecvent pe membrii europeni ai NATO că nu au furnizat partea lor corectă din cheltuielile militare și că s-au bazat prea mult pe SUA pentru apărarea lor.