Iaurtul este un aliment pe care majoritatea persoanelor îl consideră ca fiind sănătos, dar se pare că nu este chiar așa. De exemplu, iaurtul din comerț. Asociatia Pro Consumatori (APC) a demarat o campanie prin care îi va învăța pe români să aleagă produsele sănătoase.
”Din pacate, iaurtul fabricat in sistem industrial, cu mici exceptii, nu mai are nimic in comun cu procesul natural de obtinere al acestuia, adica prin fermentarea naturala a laptelui nestandardizat de catre bacteriile de fermentatie. Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat si omogenizat, lapte praf degresat, concentrate proteice de origine lactata obtinute prin ultrafiltrare si grasimi din lapte.
Le recomand consumatorilor sa cumpere acele tipuri de iaurt care au pe eticheta mentiunea „Produs romanesc”, fapt care atesta ca acel produs s-a obtinut numai din lapte romanesc. A nu se confunda mentiunea „Produs romanesc” de pe eticheta unor iaurturi cu mentiunea “Produs in Romania”, care poate ascunde faptul ca acel iaurt contine si lapte din afara tarii, amestecat cu lapte romanesc”, spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania, potrivit clickpentrufemei.ro.
”A venit timpul sa aflam cu totii raspunsul unei intrebari care sta deseori pe buzele romanilor, fiind de parere ca studiul APC referitor la calitatea iaurturilor de pe piata noastra va rezolva definitiv acest puzzle extrem de complex. Desi nu sunt un fan declarat al produselor lactate, sunt un consumator de iaurt, de aceea am acceptat cu mare placere invitatia APC de a dezvolta acest subiect si m-as bucura nespus daca ai tine cont de urmatoarele lucruri, atunci cand vei pasi pragul magazinelor noastre.
Cert este ca in urma cu mai bine de 5 ani am decis sa nu mai consum laptele de vaca, argumentele acestei decizii fiind rationale si foarte bine documentate. Dupa multe cercetari efectuate pe parcursul acestor ani in zona alimentatiei sanatoase, am ajuns la concluzia ca tot echilibrul organismului nostru se afla in zona sistemului digestiv, fiindca aceasta zona cuprinde aprox. 90% din celulele imunitare, intelegand in acelasi timp ca ingestia unui aliment greu digerabil este asociata cu aparitia unor dezechilibre majore la nivelul florei intestinale, existand riscul aparitiei unor afectiuni cronice care scad speranta de viata.
S-a dovedit ca laptele de capra ar ajuta in procesul utilizarii digestive si metabolice a mineralelor precum Fierul, Calciul, Fosforul sau Magneziul. Analizand din mai multe perspective concluziile acestor cercetatori, am inteles ca laptele de capra este mai usor asimilabil de organismul uman, intrucat moleculele de grasime din acest lapte sunt mult mai mici decat cele regasite in laptele de vaca, in plus contine mai putina lactoza, favorizand digestia.
Saptamanal sunt intrebat de catre multi parinti daca este sau nu sanatos pentru un copil sa consume lactate, cu toate ca ei cunosc destul de bine reticenta mea fata de laptele de vaca, insa a sosit timpul sa elucidez si acest mister. Da, e adevarat ca nu le recomand copiilor sa bea laptele animal, dar in acelasi timp pot consuma foarte bine lactate precum iaurtul, kefirul sau branza proaspata de capra, continand multi nutrienti pe care nu ii regasim in zona vegetala. In plus, iaurtul nu contine mai deloc lactoza greu digerabila, intrucat bacteriile benefice o devoreaza la propriu in urma fermentatiei naturale.
Pe mine ma bucura foarte mult ca in ultimii ani tot mai multi producatori romani au inceput sa isi extinda portofoliul de produse in zona lactatelor de capra, iar astazi vom gasi cu siguranta multe alternative sanatoase, comparandu-le cu cele din trecut.”, a scris nutriționistul pe Facebook.
”Constatam cu totii ca rafturile magazinelor nu mai suntmonopolizate de produsele lactate de vaca si este foarte bine ca incepem sa constientizam din care zone nutritionale vine sanatatea.
Personal, evit iaurturile de vaca sau de bivolita sau iaurturile care contin suplimentar si smantana, dar aleg intotdeauna iaurturile naturale de capra care nu contin alte ingrediente decat laptele de capra si culturile lactice selectionate, iar variantele de iaurt care contin si tulpini de probiotice adaugate suplimentar dupa procesul pasteurizarii reprezinta de departe cele mai bune optiuni, astfel incat sa se asigure popularea intestinului nostru cu microbii benefici vietii.”, a mai spus Dumitru Bălan.