Experiment șocant pe copii. Un renumit om de știință a modificat genetic embrioni umani. Ce s-a întâmplat apoi

04 ian. 2020
Experiment șocant pe copii. Un renumit om de știință a modificat genetic embrioni umani. Ce s-a întâmplat apoi

Savantul chinez He Jiankui ce a izbucnit o controversă etică datorită afirmațiilor cum că a modificat genetic cu succes primii bebeluși din lume, a fost condamnat luni la 3 ani de închisoare datorită cercetărilor și experimentelor sale, conform agenției media de stat din China.

He Jiankui, ce a fost condamnat pentru practicarea medicinei fără licență, a fost de asemenea amendat cu 3 milioane de yuan (aproximativ 385.000 euro) de un tribunal din Shenzen, din sudul Chinei, conform agenției de știri oficiale a statului, Xinhua News. Doi alți cercetători implicați în caz au primit de asemenea pedepse și amenzi, însă mai mici.

Verdictul a indicat faptul că cei 3 acuzați nu au obținut calificări de doctori, au urmărit faima și profitul financiar, au încălcat în mod intenționat legislația chineză cu privire la cercetările științifice, și că au încălcat principiile etice ale cercetărilor științifice și medicinei, conform Xinhua. Se zvonește de asemenea că au fabricat documente de recenzie etică.

Tribunalul a susținut că cei 3 cercetători au fost implicați în nașterea a 3 bebeluși modificați genetic ce aparțineau a două femei, confirmând zvonurile cu privire la existența a unui al treilea bebeluș. Tribunalul a afirmat că cei 3 inculpați și-au recunoscut vinovăția, iar conform Xinhua procesul a fost privat, din motive de confidențialitate.

He, liderul echipei, a șocat lumea savantă când a anunțat la o conferință în noiembrie 2018 că a modificat embrionii a două fetițe gemene, ce s-au născut în aceeași luna în care conferința a fost ținută. Acesta a descris rezultatele muncii sale în interviuri exclusive pentru The Associated Press.

Anunțul a iscat o controversă globală pe tema modificării genetice și a eticii acestei operațiuni. Cercetătorul chinez a afirmat că a folosit o unealtă numită CRISPR pentru a încerca dezactivarea unei gene care permite virusului SIDA să pătrundă în celule, cu dorința ca cele două fetițe să reziste unei posibile infecții. Identitatea celor două fetițe nu a fost dezvăluită, și nu este clar dacă experimentul a avut succes.

„Am un puternic sentiment de responsabilitate, care nu se datorează numai dorinței de a fi primul medic care obține un astfel de rezultat, dar care se datorează și dorinței de a da un exemplu”, afirmă acesta pentru The Associated Press.

Unealta CRISPR a fost testată în trecut cu adulți, pentru tratarea unor boli, însă mulți membri ai comunității savanților au condamnat acțiunile lui He, considerându-le nefolositoare și neetice din punct de vedere medical, pentru că orice schimbare genetică poate fi transmisă generațiilor viitoare. Statele Unite interzic modificarea genetică a embrionilor, cu excepția cercetărilor de laborator.

Justificabil?

Însă, un genetician celebru, George Church de la Universitatea din Harvard, a susținut încercarea de a modifica genetic împotriva HIV, considerând virusul „o amenințare majoră pentru sănătatea populației, ce continuă să devină din ce în ce mai periculoasă”.

„Consider că această operațiune este justificabilă”, afirma Church despre obiectivul eradicarii HIV prin intermediul modificărilor genetice.

He, ce este cunoscut și sub aliasul de „JK”, a afirmat pentru The Associated Press că simte o responsabilitate uriașă pentru a da un exemplu, și că societatea va decide dacă această practică ar trebui continuată. He a încetat să se mai afișeze public la scurt timp după ce și-a anunțat proiectul la conferința din Hong Kong din 2018, fiind aparent reținut de autorități, la început într-un apartament în Shenzen, un oraș din provincia Guangdong ce se află la granița cu Hong Kong.

Nu a fost clar dacă pedeapsa de 3 ani de închisoare include și timpul pe care acesta deja l-a petrecut în custodia autorităților chineze.

O chestiune de responsabilitate

Un om de știință chinez a afirmat că pedeapsa ar fi trebuit să fie mai mare, pentru a descuraja alte astfel de practici. Hehkooi Lee, un cercetător de la Universitatea din Tsinghua, ce întreprinde cercetări legate de modificările genetice pe celule stem, a susținut de asemenea că Jiankui ar trebui făcut responsabil pentru orice reacții adverse întâmpinate de fetițe, survenite în urma experimentului.

Doctorul William Hurlbut, un bioeticist de la Universitatea din Stanford al cărui sfat He l-a dorit pentru mai mult de un an înainte de experimentul sau, a mărturisit că îi pare rău pentru omul de știință chinez, pentru soția sa și pentru fiicele acestuia.

„L-am avertizat că lucrurile se pot termina astfel, însă a fost prea târziu”, scria Hurlbut într-un email pentru The Associated Press, pentru directorul Institutului Național al Sănătății din America, doctorul Francis Collins, și pentru pioniera în modificări genetice, Jennifer Doudna de la Universitatea din California, din Berkeley.

„O poveste tristă – toată lumea a pierdut în acest caz (Jiankui, familia lui, colegii lui și țara lui), însă un câștig este faptul că lumea este trezită la realitate în legătură cu seriozitatea avansului tehnologic al modificărilor genetice”, scria Hurlbut.

He a studiat în SUA înainte de a-și creea un laborator la Universitatea Sudică de Știință și Tehnologie a Chinei, din Shenzen. Verdictul l-a acuzat de complotare cu Zhang Renli și Qin Jinzhou, ce lucrau la institute medicale din aceeași provincie.

Zhang a fost condamnat la 2 ani de închisoare și a primit o amendă de 1 milion de yuan, conform Xinhua. Qin a primit o pedeapsa de 18 luni de închisoare, însă cu o comutare de 2 ani, primind de asemenea și o amendă de 500.000 de yuan. (aproximativ 64.000 euro)