Florin Cîțu a fost demis! Care sunt cele trei nume de posibili premier din partea PNL? Ce spune și liderul USR, Dacian Cioloș

05 oct. 2021
Florin Cîțu a fost demis! Care sunt cele trei nume de posibili premier din partea PNL? Ce spune și liderul USR, Dacian Cioloș

Așa cum era de așteptat, Guvernul Cîțu a căzut ca urmare a moțiunii de cenzură depuse de PSD. USR și AUR au votat-o și ei, astfel că cele 281 de voturi pentru au lăsat România fără executiv. Negocierile de la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis vor începe joi.

Florin Cîțu l-a numit în Parlament pe Dacian Cioloș, președintele USR, domnul cu spirala, făcând aluzie la faptul că acesta a participat la mai multe reuniuni ale MISA. Totuși Cioloș nu a dorit să intre în acest malaxor al jignirilor și a venit cu o replică elegantă.

„Încă o dată. Problemele PNL trebuie rezolvate de PNL. O propunere de premier trebuie să vină din partea PNL nu a unei tabere. Numărul de parlamentari USRPLUS e cunoscut, putem construi o majoritate, dar obiectivul nostru e un guvern, nu să le rezolvăm problemele interne. USRPLUS e un partid care a câștigat multă maturitate în ultimii ani. Noi suntem în Parlament pentru că am primit un mandat și putem pune în aplicare obiectivele noastre dacă avem parteneri de guvernare serioși”, a spus Dacian Cioloș, la scurt timp după ce moțiunea a trecut.

Cele trei nume de premier, care i-ar putea lua locul lui Florin Cîțu

Liberalii lucrează în acest moment pe mai multe scenarii. Rămâne de văzut doar ce va hotărî președintele Klaus Iohannis. Dacă va forța un guvern firav și fără prea multă susținere cu Florin Cîțu premier sau dacă va propune un alt nume.

Sursele VoxBiz.ro spun că în joc ar fi trei lideri importanți: Lucian Bode, Dan Vîlceanu și Nicolae Ciucă. Acesta din urmă este și favoritul lui Klaus Iohannis.

Este posibl ca președintele să meargă de data aceasta până la capăt cu ideea inițială, aceea de a-l numi premier pe generalul Nicoale Ciucă, însă doar temporar, urmând ca în primăvară să se reașeze lucrurile. PSD vrea alegeri anticipate, iar PNL este în mare dificultate momentan, fiind în cădere liberă în sondaje.

USR are nevoie să recupereze procentele pierdute și vor să vină cu un discurs de echilibru, prin care să arate cetățenilor că pun în prim plan România și nu jocurile sau orgoliile politice.