Franța paralizată de cea mai mare greva din ultimii ani din cauza reformelor

05 dec. 2019
Franța paralizată de cea mai mare greva din ultimii ani din cauza reformelor

Cea mai mare greva la nivel național din Franța din ultimii ani a perturbat funcționarea normală a școlilor și a transporturilor. Muncitorii sunt supărați cu privire la ultimele reforme ale pensiilor care i-ar face să iasă la pensie mai târziu și cu pensii foarte mici. Profesorilor și muncitorilor din transport li s-au alăturat poliția, avocații, personalul din spitale și aeroporturi și mulți alții pentru a face o greva generală.

Președintele Emmanuel Macron vrea să introducă un sistem universal de pensii bazat pe puncte. Acest lucru ar înlocui sistemul actual al Franței, care are 42 de sisteme de pensii diferite în sectoarele private și publice, cu variații în ceea ce privește vârstă de pensionare și domeniul unde s-a prestat muncă.

“Ceea ce trebuie să facem este să închidem economia”, a declarat oficialul sindicaliștilor Christian Gellier, de la sindicatul muncitorilor din Ouvriere. “Oamenii o să se revolte.”

De la venirea la putere, Macron a făcut mai multe reforme, inclusiv reducerea impozitelor pentru întreprinderi și modificarea legilor muncii.

Ce se întâmplă acum?

La ora 16:00 ora locală, 450.000 de persoane s-au alăturat demonstrațiilor din stradă în 40 de orașe din Franța, inclusiv Paris. Uniunea CGT a declarat că peste 250.000 de persoane au mărșăluit pe străzile din Paris.

De asemenea, CGT a declarat că muncitorii din rafinăriile de petrol ale țări, au blocat șapte din cele opt rafinării astfel putând cauza o scădere drastică a combustibilului din stațiile de alimentare dacă greva continuă.

La Paris, monumentele turistice populare inclusiv turnul Eiffel, muzeul d’Orsay și palatul Versailles au fost închise.

Au existat, de asemenea, rapoarte de ciocniri între protestatari și poliție. La ora locală 17:00, poliția din Paris a reținut 87 de persoane, au declarat oficialii. În vestul orașului Nantes, protestatarii au fost gazați cu spray lacrimogen după ce unii protestatari au aruncat cu obiecte în polițiști.

Cum a fost afectat transportul în comun?

– Aproximativ 90 % din trenurile de mare viteză TGV interurbane au fost anulate. În Paris, doar 5 dintre cele 16 linii de metrou ale orașului sunt funcționale.
– Operatorii de trenuri Eurostar și Thalys au anulat cel puțîn jumătate din serviciile care leagă Parisul de Londra și Bruxelles. Eurostar va opera cu un calendar redus de servicii până în dată de 10 decembrie.
– Sute de zboruri au fost anulate.
– Air France a anulat 30 % din zborurile interne și 10 % din zborurile internaționale pe distanțe scurte pe fondul participării controlorilor de trafic aerian la proteste.
– Transportatorul low-cost EasyJet a anulat 233 de zboruri internaționale și a avertizat pasagerii să se aștepte la întârzieri.

Între timp, grupul “Extinction Rebellion” a declarat că au sabotat mii de scutere electrice prin vopsirea codurilor QR pe care utilizatorii de smartphone le scanau si puteau să le închirieze cu telefonul mobil.

Grupul a afirmat că acest lucru s-a întâmplat deoarece scuterele – deși sunt considerate în general că fiind o formă de transport ecologică – necesită de fapt cantități mari de energie și resurse în timpul fabricării lor și că au cicluri scurte de viață.

Care este părerea muncitorilor francezi asupra reformelor?

Mecanicul de locomotivă Cyril Romero din Toulouse a declarat că se gândește să demisioneze și să își caute alt loc de muncă dacă reformele vor fi implementate.

“Am început în 2001 cu un contract care mi-a permis să ies la pensie la 50 de ani. Dar, că toți ceilalți, cu reformele date până acum, vârstă mea de pensionare a crescut la 52 ani și jumătate că în realitate să ajungă la 57 de ani și jumătate pentru pensie deplină. Acum vor să ne facă să muncim și mai mult.”

Un profesor de istorie anonim, care scrie în HiffPost, intenționează să facă greva și vineri.

“Pentru mine, reformele pensiilor sunt o lovitură mult prea mare. Ne luptăm să nu pierdem sute de euro din pensie – după ce am muncit mai mult de 40 de ani într-un singur loc.”

“Nu pot să îmi imaginez că îmi termin carieră la 70 de ani la catedră în față elevilor, în condiții groaznice și cu un salariu minim pe economie?”

Cât de înverșunați sunt oamenii și cât timp o să dureze greva?

Unii lideri sindicali au promis că nu se vor opri până când dl. Macron va renunta la promisiunea de campane de revizuire a sistemului de pensionare.

Un sondaj de opinie arată că 69 % dintre cetatateni nu sunt de acord cu schimbarea sistemului de pensionare, cu un puternic sprijin din rânduri tinerilor între 18 și 34 de ani.

Cu toate acestea, fermierii, ale căror pensii sunt cele mai mici din țară, nu participa la protest.

Administrația Macron speră să evite repetarea grevei generale a țării asupra reformelor de pensii din anul 1995, care a oprit sistemul de transport timp de trei săptămâni și având un sprijin masiv din partea cetățenilor a forțat o schimbare a guvernului.

O mare parte din protestatarii “gilets jaunes” (vestele galbene) au spus că intenționează să se alăture manifestațiilor

Mișcarea, care a apărut la sfârșitul anului 2018, începând cu demonstrații împotriva unei creșteri accentuate a taxelor pe motorină care a pus bazele pentru a reflectă furia pentru costurile de viață mari și pe politicile economice ale președintelui Macron.

De ce reformele lui Macron sunt atât de controversate?

Sistemul unificat al lui Macron – despre care spune că ar fi mai echitabil – ar recompensa angajații pentru fiecare zi lucrată, acordând puncte care ulterior vor fi transformate în viitoare beneficii la pensie.

Vârstă minimă de pensionare a fost crescută în ultimul deceniu, de la 60 la 62 de ani; Dar rămâne una dintre cele mai scăzute vârste de pensionare în rândul grupului de națiuni bogate OCDE – în Regatul Unit, de exemplu, vârstă de pensionare pentru pensiile de stat este de 66 de ani și urmează să crească la cel puțîn 67.

Măsură ar elimina astfel pensiile avantajoase pentru o serie de locuri de muncă, de la marinari la avocați chiar și de la lucrătorii din opera.

Între timp, persoanele care ies la pensie înainte de 64 de ani vor primi o pensie mai mică. De exemplu, o persoană care se pensionează la 63 de ani, ar primi cu 5% mai puțîn, datorită acestui fapt, sindicatele se tem că va trebui să muncească mai mult pentru o pensie mai mică.

Un sondaj recent a arătat că 75 % dintre persoane consideră că reformele pensiilor sunt necesare, dar doar o treime consideră că guvernul Macron le poate realiza.