Fructul minune al României se vinde cu mii de euro în străinătate! Noi nici nu-i dăm atenție, deși ne-ar putea îmbogăți

28 oct. 2019
Fructul minune al României se vinde cu mii de euro în străinătate! Noi nici nu-i dăm atenție, deși ne-ar putea îmbogăți

România este una dintre puținele țări din lume, care deși beneficiază de un relief propice multor culturi și unde s-ar putea face inclusiv turism la cote înalte, nu profită deloc de aceste avantaje.

Printre trenurile pierdute de țara noastră se număra și slaba exploatare a unui fruct, care i-ar putea îmbogăți pe mulți. Este vorba despre măceșe, care se folosește extrem de mult în industria farmaceutică și nu numai.

Nemţii sau italienii vin în România, în special în Maramureș, pentru a cumpăra măceșe și plătesc mii de euro pentru acestea. Fructele, considerate adevărate medicamente naturale, rămân în păduri și pe dealuri pentru că se culeg greu și puțini se înhamă la o muncă atât de meticuloasă, deși sunt din belșug.

În mod normal, măceșele sunt sortate la direcțiile silvice pentru firmele din străinătate. Din păcate, însă, o cantitate uriașă se pierde în acest moment și astfel se pierd și mulți bani. Lipsa fabricilor de procesare reprezintă de asemenea un minus pentru țara noastră. „Recolta este bună, stăm mai prost cu culegătorii pentru că forța de muncă aproape că nu mai există sau nu este interesată. Am ajuns să mergem cu angajații noștri să facem cantitatea contractată”, spune Marcel Cosma de la Direcția Silvică Maramureș, conform ProTV.

La ce folosesc străinii măceșele

De exemplu italienii folosesc mult măceșele pentru gemuri, siropuri sau  sosuri pentru fripturi. În Bistrița Năsăud, un culegător primește 3 lei pentru un kilogram, dar în afara României ar primi de două ori mai mulți bani.

În România, doar autoritățile din Alba au intuit potențialul afacerii, așa că au găsut o soluție ca măceșele să mai rămână totuți și pe piața internă. O cantitate foarte mare este transformată în pastă, chiar la sediul Ocolului Silvic din Sebeș, iar o pungă de 5 kilograme se vinde cu 30 de lei.

Tags: