Greșeală imensă! Nu mai luați această pastilă dimineața

02 oct. 2019
Greșeală imensă! Nu mai luați această pastilă dimineața

Din ce în ce mai multe persoane consumă medicamente după prescripția internetului, și nu a medicului. Deși considerăm că facem ce trebuie, sunt unele lucruri pe care nu avem de unde să le știm și trebuie să apelăm la cineva specializat.

Mulți dintre noi am luat aceste pastile dimineața fără să știm că este complet greșit. Unul dintre cele mai consumate medicamente din România poate produce mai mult rău decât bine dacă nu este administrat la orele potrivite.

Este vorba despre paracetamol. 

Pentru că paracetamolul este procesat de ficat, nu este indicat să-l luăm dimineața. Se pare că medicamentul va influența o enzimă importantă prezentă în ficat.

„Nivelurile hepatice ale unei enzime, denumită NAPQI, sunt cele mai mari dimineața, iar paracetamolul crește și mai mult acest nivel.”, arată dr. Robert Dallman, profesor și expert în cronoterapie la Warwick University Medical School.

„Dacă această enzimă se acumulează în ficat, poate provoca pagube semnificative.”, a declarat profesorul.

Cel mai indicat moment în care puteți lua paracetamol este seara, atunci, nivelul NAPQI este scăzut. Cei care au luat aparacetamol la ore nepotrivite, dar și pe perioade lungi de timp, pot ajunge la necroză hepatică generalizată, insuficiență hepatică severă.

Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin au observat că dacă dai paracetamol șoarecilor dimineața, nivelul de NAPQI în ficat este mult mai mare, pe o perioadă de 24 de ore.

Paracetamolul (sau paraacetilaminofenol, acetaminofen) este un derivat de para-aminofenol din clasa anilidelor, cu acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă, dar acest lucru nu înseamnă că nu poate fi folosit în durerile cauzate de inflamații.