Grijă mare! Ce nu este bine să mănânci astăzi! Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi sfântă

29 aug. 2019
Grijă mare! Ce nu este bine să mănânci astăzi! Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul este o zi sfântă

Creștinii ortodoxi din întreaga lume au mare grijă la această zi sfântă, de 29 august, când are loc pomenirea tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. Astăzi este marcat ultimul praznic din anul bisericesc în curs. Există mai multe tradiții și obiceiuri cu ocazia acestei sărbători, însă este bine să le urmați pe cele indicate de teologi.

„Traditia spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru în care sunt permişi doar struguri şi apă. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului”, au explicat teologii, citați de adevărul.ro.

O altă tradiție importantă, care și este respectată mai ales de sătenii care locuiesc în zona Câmpiei Bărăganului este cea conform căreia nu este bine să fie tăiat nimic cu cuțitului, în semn de respect față de momentul religios la care se face referire. Poate toată lumea știe că este bine să postești în această zi, însă puâini sunt cei care știu că este ideal să ținem post negru și să consumăm doar o turtă de mălai sau grâu. Acest obicei se ține în special pentru sănătate și iertarea păcatelor. Încă din seara de dinaintea sărbătorii nu se mai consumă nimic, decât apă, până ziua de după Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.