Grupele de sânge cu risc crescut de a dezvolta cancer gastric. Dezvăluirea făcută de cercetătorii americani

28 iun. 2020
Grupele de sânge cu risc crescut de a dezvolta cancer gastric. Dezvăluirea făcută de cercetătorii americani

Când vine vorba de cancer, studiile sunt fără număr, însă un singur lucru este cert. Că până la această ora, niciun cercetător, nicio mare companie nu a reușit să dezvolte un vaccin contra acestei boli mortale, despre care se spune că are peste 300 de forme.

Oamenii de știință americani, de la Universitatea Vermont au dorit să afle dacă există vreo legătură între grupele de sânge și cancer. Exeperții au studiat mai ales raportul cu cancerul gastric aflat pe locul 4 în lume între cancere ca și cauză a mortalității, după cancerul pulmonar, hepatic și colorectal.

Americanii au ajuns la concluzia că oamenii cu grupa de sânge 0 prezintă un risc mai mic de a face cancer gastric, ceea ce înseamnă că celelalte trei au un risc crescut.

„Cauza principală a cancerului gastric este un microb. Bacteria numită Helicobacter pylori este una dintre cele mai cunoscute cauze infecţioase ale cancerului gastric. Motivul pentru care grupa A de sânge – şi posibil şi B – au un risc crescut de cancer gastric este legat de răspunsul inflamator diferit. Aceste persoane sunt mai predispuse la efectul acestei bacterii”, arată cercetătorii.

Ce spune cel mai cunoscut medic oncolog din România

Doctorul Florin Băcanu, unul dintre cei mai cunoscuți medici oncologi din România nu este de acord cu acest studie deloc și spune că nu sunt dovezi care să ateste conclziile americanilor.

„Nu cred în astfel de speculaţii. Tot felul de teorii aberante în medicină au apărut încă de pe vremea lui Hypocrate. Şi studiul acesta este doar un banc de prost gust. Nu există niciun fel de dovezi ştinţifice care să coreleze grupele de sânge cu apariţia cancerului. Eu n-am vazut niciun fel de argument ştinţific legat de acest aspect, şi mă ocup de zeci de ani de domeniul oncologiei, unde merg la foarte multe congrese internaţionale, foarte elaborate”, a declarat dr. oncolog Florin Băcanu, vicepreședinte al Societății Naţionale de Oncologie.