Hepatita C, boala care te ucide fără simptome. Ce semne ar trebui totuși să te alarmeze în prima fază. Medicul Valeriu Gheorghiță explică

de:
26 sept. 2020
Hepatita C, boala care te ucide fără simptome. Ce semne ar trebui totuși să te alarmeze în prima fază. Medicul Valeriu Gheorghiță explică

Pe lângă pandemia de coronavirus, o altă boală face ravagii în România de ani de zile. Aceast virus poate ucide o persoană în liniște, fără ca această să știe că este sau nu infectată. Un medic infecționist trage un semnal de alarmă.

Medicul infecționist Valeriu Gheorghiță a vorbit la Antena 3 despre infecția cu virusul hepatic C. Potrivit specialistului, această boală se poate transmite fie prin sânge, fie prin contact sexual și poate face ravagii în întreg organismul.

”Infecția cu virusul hepatitei C se transmite pe cale parenterală, asta însemnând contact cu produse biologice, cu potențial de infecțiozitate, cum ar fi sânge sau derivate de sânge, cum ar fi secreții cervico-vaginale, lichid seminal. De asemenea, se poate transmite pe cale verticală, mult mai rar, de la mamă la nou născut, în momentul nașterii.

Cu alte cuvinte, căile principale de transmitere sunt: prin consumul de droguri cu administrare intravenoasă, printr-o serie de proceduri care presupun leziuni la nivelul tegumentului sau mucoase (tatuaje, piercing), o serie de proceduri medicale chirurgicale sângerânde. De asemenea, la persoanele care au activități sexuale la risc, un comportament la risc fără utilizarea prezervativului”, spune medicul infecționist Valeriu Gheorghiță.

Mulți nu știu că sunt bolnavi

De asemenea, specialistul a mai subliniat faptul că acest virus evoluează în mare parte asimptomatic, așa că marea majoritate a persoanelor nici măcar nu știu că îl au, iar diagnosticare vine mult prea târziu.

”Este o particularitate a virusului hepatitic C de a evolua parțial asimptomatic chiar și în timpul fazei acute de infecție. Din acest motiv o mare parte din pacienți nu sunt diagnosticați în etapa de infecție acută și sunt diagnosticați uneori în faza cronică sau chiar în faze mult mai cronice, cu fibroze avansate, ciroză hepatică și chiar complicații ale cirozei, în etapa în care au dezvoltat carcinom hepatocelular”, a adăugat medicul.

Acesta a mai precizat că cel mai frecvent simptom în cazul hepatitei C este oboseala. De asemenea, în fază acută, pacienții se pot confrunta, de asemenea, cu instalarea icterului, dureri abdominale, scăderea poftei de mâncare.