Credincioșii creștin-ortodocși sărbătoresc la finalul acestei săptămâni Paștele. Unul dintre cele mai importante obiceiuri este cel al vopsirii de ouă. Este o zi specială în care aceștia trebuie să le încondeieze. Vă spunem care este și semnificația culorilor.
În ce zi se vopsesc ouăle de Paști?
În Săptămâna Patimilor oamenii îşi curăţă casele, iar gospodinele pregătesc bucate tradiţionale în aşteptarea Învierii Domnului. Dacă în prima jumătate a săptămânii, credincioşii se ocupă de curăţenie, în cea de-a doua prioritară este pregătirea mâncărurilor specifice.
Ouăle de Paşte se vopsesc de obicei în Joia Mare sau, cel mai târziu, în Vinerea Mare. Acest obicei face trimitere la Sfintele Patimi ale Mântuitorului, mai cu seamă la jertfa Domnului de pe Golgota.
Legenda vorbeşte despre faptul că Maica Domnului, venind la Golgota să-şi plângă Fiul răstignit, a aşezat sub cruce un coş cu ouă, care s-au înroşit de la sângele ce curgea din rănile lui Iisus.
Mântuitorul, când a văzut că ouăle s-au înroșit, le-a spus celor prezenți: „De acum înainte să faceţi şi voi ouă roşii şi împestriţate întru aducere aminte de răstignirea mea, după cum am făcut şi eu astăzi”.
Majoritatea gospodinelor obişnuiesc să vopsească ouăle şi-n alte culori decât roşu. Nu este un lucru greşit, pentru că toate culorile fac trimitere la un simbol creştin. Albastrul la infinitul cerului, la univers şi implicit la viaţa veşnică, verdele simbolizează revenirea naturii la viaţă, iar galbenul e culoarea belşugului, a recoltei, a grâului copt.
Unele gospodine folosesc chiar şi negrul la vopsitul ouălor. Această culoare aminteşte de cei care au murit.
Pentru ca vopseaua să prindă foarte bine, este necesar să degresezi ouăle. Spală-le cu apă caldă şi detergent de vase, cu ajutorul buretelui de bucătărie. Clăteşte-le bine, astfel încât să nu rămână urme de detergent pe ele.
Pune-le la fiert într-o oală mare, în aşa fel încât să stea unele lângă altele, nu unele peste altele. Pentru a obține un luciu perfect, le poţi unge cu o bucată de vată înmuiată în ulei.