Încă o bancă de top, la un pas de faliment. Clienții se tem că vor rămâne fără toți banii. Ce se întâmplă și la Banca Transilvania

18 mart. 2023
Încă o bancă de top, la un pas de faliment. Clienții se tem că vor rămâne fără toți banii. Ce se întâmplă și la Banca Transilvania

O bancă de top este la un pas de faliment, provocând panică în piață. Ce se întâmplă și cu Banca Transilvania?

Potrivit FT, Credit Suisse încearcă să împrumute până la 50 de miliarde de franci elvețieni (54 de miliarde de dolari) de la banca centrală elvețiană și să răscumpere aproximativ 3 miliarde de franci elvețieni din datoria sa, într-un efort de a-și îmbunătăți lichiditatea și de a liniști investitorii, în urma unei scăderi puternice a prețului acțiunilor băncii.

Miercuri, Banca Națională a Elveției și-a anunțat disponibilitatea de a oferi o garanție de lichiditate pentru Credit Suisse, după ce acțiunile băncii au înregistrat un declin de până la 30%, scrie zf.ro.

În urma turbulențelor de pe piața globală a acțiunilor bancare după prăbușirea Silicon Valley Bank, vânzarea a avut loc în momentul în care președintele Saudi National Bank, acționar majoritar al Credit Suisse, a exclus orice altă investiție.

Credit Suisse a anunțat joi că a decis să își sporească lichiditatea prin împrumuturi de la banca centrală elvețiană prin intermediul unei facilități de împrumut și a unei facilități de lichiditate pe termen scurt, ca măsură preventivă.

Credit Suisse intenționează să deruleze o ofertă de cumpărare în numerar pentru zece titluri de creanță denominate în dolari americani cu o valoare totală de până la 2,5 miliarde de dolari, precum și pentru patru titluri de creanță de rang superior denominate în euro cu o valoare totală de până la 500 de milioane de euro. Ofertele urmează să expire pe 22 martie.

Ulrich Körner, CEO, a declarat că aceste acțiuni „ilustrează pași decisivi pentru consolidarea Credit Suisse pe măsură ce avansăm în transformarea noastră strategică”. Eforturile de reorganizare ale lui Körner au cuprins cedarea unei părți din banca de investiții a Credit Suisse și reducerea a numeroase locuri de muncă.

„Echipa mea şi cu mine suntem hotărâţi să avansăm rapid pentru a oferi o bancă mai simplă şi mai concentrată, construită în jurul nevoilor clienţilor”, a adăugat Körner, care a fost numit director general în iulie.

Ce se întâmplă la Banca Transilvania?

Problemele din piață au provocat panică și în România, iar clienții se tem că vor rămâne fără niciun ban în cont.

Acești clienți trebuie să știe că băncile de la noi sunt solide și că un astfel de scenariu nu este posibil în România, potrivit spuselor BNR.

Astfel, clienții băncilor precum Banca Transilvania ar trebui să stea liniștiți deoarece nu există astfel de probleme.