Rabla Clasic și Rabla Plus 2023 deja au început. Autoritățile au făcut modificări importante în ceea ce privește cele două programe dedicate posesorilor auto.
Începând de vineri, persoanele fizice și juridice pot aplica pentru programele Rabla Clasic și Rabla Plus. Pe de altă parte, persoanele juridice interesate să participe la aceste programe pot accesa aplicația informatică a AFM pentru crearea contului de utilizator începând de joi, 23 martie 2023. Aceasta doar în scopul participării la programele de încurajare a înnoirii parcului auto național și de promovare a vehiculelor de transport rutier eficiente din punct de vedere energetic pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Toate conturile care au fost deja create și utilizate pentru înregistrarea în cadrul programelor AFM vor rămâne valabile și pot fi utilizate pentru a se înregistra în cadrul programelor Rabla Clasic și Rabla Plus 2023, potrivit AFM.
„Am ajuns deja la a 19-a ediţie de derulare a Programului de stimulare a înoirii Parcului Auto naţional, Rabla Clasic fiind unul dintre cele mai longevive programe guvernamentale şi la al 8-lea an de când acordăm subvenţii pentru achiziţionarea de autovehicule electrice în cadrul Programului Rabla Plus. Consider că aceste programe contribuie la dezvoltarea unui transport mai puţin poluant şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în aglomerările urbane. Sumele acordate, precum şi modificările ghidurilor de finanţare din acest an, sunt menite să încurajeze toate categoriile de beneficiari să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică şi convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se doreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a dependenţei de combustibili fosili.”, a declarat preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Laurenţiu Adrian Neculaescu.
Programul Rabla Clasic 2023 are o alocare bugetară de 560 de milioane de lei, în timp ce Programul Rabla Plus are o alocare bugetară de 780 de milioane de lei. Programele se vor derula în două etape, în limita sumelor alocate, prima etapă urmând să se desfășoare în perioada 24 martie – 30 iunie 2023. Persoanelor juridice, persoanelor fizice, precum și autorităților și instituțiilor publice locale le-au fost alocate sume diferite în cadrul fiecărui program. Pentru Rabla Clasic, persoanele juridice au 130.000.000 de lei, persoanele fizice au 235.000.000 de lei, iar autoritățile și instituțiile publice locale au 27.000.000 de lei. Pentru Rabla Plus, persoanele juridice au 200.000.000 de lei, persoanele fizice au 300.000.000 de lei, iar autoritățile locale și instituțiile publice au 46.000.000 de lei.
Potrivit AFM, programele din acest an au suferit unele modificări. Prima de casare pentru Programul Rabla Clasic a fost majorată la 7.000 de lei, respectiv la 10.000 de lei în cazul în care sunt casate două autovehicule uzate. Prima se acordă pentru vehiculul nou, cu excepția motocicletelor cu sistem de propulsie care generează cel mult 155 g CO_2/km în sistem WLTP.
Prima de casare poate fi completată cu următoarele eco-bonusuri:
Pentru achiziția de motociclete noi cu un sistem de propulsie care generează maximum 120 g CO2/km în sistem WMTC, în schimbul casării unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se adaugă următoarele: o eco-bonus de 1.500 de lei pentru o motocicletă nouă cu un sistem de propulsie care generează cel mult 90 g CO2/km în sistemul WMTC; o eco-bonus de 1.500 de lei pentru casarea unui autovehicul uzat care are o vechime de cel puțin 15 ani și/sau o normă de poluare Euro 3 sau mai mică.
Valabilitatea notei de înmatriculare pentru Programul Rabla Clasic este de 120 de zile de la data emiterii, timp în care beneficiarii trebuie să efectueze toate procedurile specifice pentru achiziționarea autovehiculului nou.
În cazul participării la programul Rabla Plus, solicitantul poate primi o etichetă ecologică pentru achiziționarea unui vehicul nou în schimbul casării a cel puțin un vehicul uzat, cu un maxim de două permise. Finanțarea disponibilă pentru acest program depinde de tipul de vehicul care se achiziționează și de numărul de vehicule uzate care sunt casate. De exemplu, un vehicul nou pur electric sau un vehicul nou cu pile de combustie pe bază de hidrogen se califică pentru o finanțare de 51.000 RON, în timp ce un vehicul electric hibrid plug-in nou, care generează maximum 80 g CO2/km în conformitate cu sistemul WLTP, se califică pentru 26.000 RON, dacă se castrează un vehicul uzat.
În cazul în care sunt casate două vehicule uzate, finanțarea crește la 54.000 RON pentru un vehicul pur electric sau cu pile de combustie cu hidrogen și la 29.000 RON pentru un vehicul electric hibrid plug-in. În plus, se acordă un ecobonus de 1.500 RON pentru fiecare vehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau care are un standard de poluare Euro 3 sau mai mic și este casat. Rețineți că eticheta ecologică este disponibilă numai pentru vehiculele electrice al căror preț este de cel mult 75.000 de euro, inclusiv TVA.