Inginer turc condamnat la 15 luni de inchisoare dupa publicarea unui studiu

02 oct. 2019
Inginer turc condamnat la 15 luni de inchisoare dupa publicarea unui studiu

Un inginer alimentar turc și activist pentru drepturile omului a fost condamnat la 15 luni de închisoare după ce a publicat rezultatele unui studiu pe care el și alți oameni de știință îl făcuseră, care au legat poluarea toxică la o incidență ridicată a cancerului în vestul Turciei.

Bülent Șik, fost director adjunct al Centrului de Cercetări pentru Siguranța Alimentelor și Agricultură din cadrul Universității Akdeniz, a fost condamnat pentru divulgarea informațiilor clasificate după ce a publicat rezultatele ca o serie de patru părți într-un ziar turc în aprilie 2018. „Bülent Șik și-a îndeplinit datoria de un cetățean și un om de știință și el și-a folosit dreptul la libertatea de exprimare ”, a declarat avocatul său, Can Atalay, în declarația de încheiere, înainte ca sentința să fie pronunțată de o instanță din Istanbul.

Studiul a fost comandat de Ministerul Sănătății din Turcia pentru a vedea dacă există o legătură între toxicitatea în sol, apă și alimente și incidența ridicată a cancerului în vestul Turciei. Lucrând timp de 5 ani, Șik și o echipă de oameni de știință au descoperit niveluri periculoase de pesticide, metale grele și hidrocarburi aromatice policiclice în mai multe probe de alimente și apă din mai multe provincii din vestul Turciei. De asemenea, s-a constatat că apa din mai multe zone rezidențiale este nesigură pentru băut din cauza poluării cu plumb, aluminiu, crom și arsenic.

În 2015, după finalizarea studiului, Șik a mărturisit că a cerut oficialilor guvernamentali să ia măsuri în timpul unei reuniuni pentru a discuta rezultatele. După 3 ani de inacțiune, a depus mărturie Șik, a decis să-și publice concluziile în Cumhuriyet, un ziar din Istanbul, care a fost o țintă de mare anvergură în domeniul represiunii guvernului asupra presei. (Bülent Șik este fratele lui Ahmet Șik, membru al opoziției din Parlament și fost jurnalist de anchetă la Cumhuriyet, care a fost anterior închis pentru că a criticat guvernul.)

„Ceea ce este destul de izbitor în acest caz este că Ministerul Sănătății nu a susținut că ceea ce Bülent Șık a publicat nu este adevărat”, spune Milena Buyum, o campanie principală pentru Turcia la Amnesty International din Londra. În schimb, spune Buyum, afirmația guvernului că informațiile erau confidențiale sugerează că există un pericol real pentru sănătate.

În conformitate cu dreptul turc, Șik ar fi putut evita închisoarea și ar primit o pedeapsă cu suspendare prin exprimarea regretului, insa a refuzat să facă acest lucru la întrebarea judecătorului.

„Datele obținute în urma cercetărilor ne împiedică să purtăm discuții solide cu privire la soluții”, a spus Șik într-o declarație oferită instanței de către avocatul său. „În articolele mele, mi-am propus să informez publicul cu privire la acest studiu de sănătate publică, care a fost păstrat secret, și să promit autoritățile publice care ar trebui să rezolve problemele să ia măsuri.”

Șik, care și-a pierdut poziția de universitate în 2016, după ce a semnat o petiție prin care a solicitat pace între forțele turcești și militanții kurzi din sud-estul Turciei, rămâne liber în așteptarea unei căi de atac. Sute de oameni de știință turci au fost concediați de la slujbele lor, urmăriți penal sau au executat timp în închisoare într-o represiune pentru dizidență care a urmat unei tentative de lovitură eșuată în 2016.