Un om normal nu ar trebui să depășească 2.300 miligrame pe zi de sare, adică o linguriță, însă în realitate, în România mâncăm cel puțin dublu, fără să facem eforturi prea mari. Pâinea, mâncarea procesată, chiar și dulciurile conțin mai multă sare decât ar fi indicat, astfel că papilele noastre gustative sunt stimulate să-și dorească să consume și mai mult.
S-au făcut tot felul de studii pe acest subiect: sarea îngrașă? Ei bine, nu direct, dar indirect este bine să scădeți cantitatea pe cât posibil. Toți cercetătorii au căzut de acord că sarea reține apă, însă culmea două studii recente arată că nu bem mai multe lichide chiar dacă mâncăm sărat, ci dimpotrivă, dar că ne crește pofta de mâncare.
Cosmonauții ruși, care au stat în izolare mai multe luni, au consumat mai multă sare, dar asta nu i-a determinat să bea și apă, în schimb toți spun că au vrut să mănânce mai mult și mai des. Pornind de la teoria lor, s-au făcut cercetări care au arătat aceșlași lucru.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi are și el o opinie foarte pertinentă pe subiect: „Consumul exagerat de sare determină o falsă creștere în greutate. Sarea reține apă în organism, provocând edeme ale unor țesuturi și organe, de aceea unele persoane acuză sarea de îngrășare. În momentul în care luăm diuretice sau limităm consumul de sare, diureza crește și începem să eliminăm apă în exces din țesuturi, apare astfel falsă percepție că am slăbit”, spune acesta.
Consumul de sare în exces determină organismul să stocheze mai multă grăsime, astfel încât celulele adipoase devin mai dense, spun și specialiștii de la Health.com.
În concluzie, sarea în sine nu îngrașă, dar după cum puteți observa, folosirea ei în exces vă „ajută” să creșteți numărul kilogramelor, fie prin retenția apei, fie prin stimularea senzației de foame. De asemenea, dacă aveți tensiunea mare, chiar să nu depășiți acea linguriță recomandată de toți specialiștii din lume.
Sursa foto: https://www.kidspot.com