Interdicția accesării Wikipedia din Turcia se încheie după aproape 3 ani

18 ian. 2020
Interdicția accesării Wikipedia din Turcia se încheie după aproape 3 ani

Turcia restaurează accesul spre celebrul site Wikipedia după o interdicție ce a durat aproape 3 ani. Curtea Constituțională a statului a hotărât că interzicerea site-ului a încălcat dreptul la liberă exprimare, conform publicației pro-guvern Milliyet.

Enciclopedia online a fost interzisă în Turcia în aprilie 2017, după ce a refuzat să înlăture articole ce critică guvernul turc.

Interdicția a durat 991 de zile, conform NetBlocks.org, organizație de monitorizare a internetului.

Fundația Wikimedia, ce conduce serviciul, a refuzat să înlăture articole ce susțin că guvernul turc a cooperat cu gruparea Stat Islamic (ISIS) și cu al-Qaeda în Siria.

„Suntem încântați că oamenii din Turcia vor fi din nou capabili să participe la cea mai mare conversație globală online despre cultura și istoria Turciei, și că vor continua să facă Wikipedia o sursă vibrantă de informație despre Turcia și despre lume”, conform postării fundației.

Miercuri, hashtag-ul #Wikipedia a devenit cel mai popular subiect de pe Twitter în Turcia după ce interdicția a fost înlăturată, conform BBC Monitoring.

Ziarul local Hurriyet publica: „Wikipedia este în sfârșit liberă.”

Nu toată lumea din Turcia poate accesa Wikipedia în acest moment. Serviciul online a afirmat că interdicția va fi înlăturată „gradual”, și că unii furnizori de servicii de internet încă sunt „în procesul de a restaura accesul”.

Wikipedia a fost interzisă în mod intermitent de autoritățile din jurul lumii, și rămâne în continuare interzisă în China.

Reacția generală a presei turce este de ușurare, pentru că interdicția a fost înlăturată după aproape o lună după ce Curtea Constituțională a decis că interzicerea Wikipedia a încălcat dreptul la exprimare.

Alții consideră că decizia de a restaura accesul la Wikipedia ar fi trebuit să fie luată mai devreme.

„Curtea Constituțională nu ar fi trebuit să aștepte 2 ani și jumătate. Aceasta a fost o pierdere foarte importantă pentru Turcia”, academicianul turc Yaman Akdeniz, unul dintre cei ce s-au împotrivit interdicției, a afirmat pentru postul de știri Haberturk TV.

Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales, a susținut pentru același post TV că „speră ca această victorie măreață să deschidă calea procesului de normalizare și să promoveze dreptul la liberă exprimare” în Turcia.

Abdulkadir Selvi, un columnist pro-guvern al ziarului Hurriyet, a scris joi că „a fost în mare parte fericit pentru miniștrii turci și birocrații care ar accesa Wikipedia prin mijloace alternative”.

Cem Say, un inginer informatician expert, a afirmat că a înlăturat Turcia dintr-o lista a țărilor în care Wikipedia este interzisă.

„Ce ușurare, Wikipedia!” un remarcabil columnist și prezentator TV turc pe nume Ahmet Hakan a scris în decembrie, când presa a început să publice informații despre decizie.

„Blocarea enciclopediei online a fost inadecvată”, afirma acesta.

„Singurul lucru pe care nu îl înțeleg este acesta: de ce ar fi cineva deranjat de faptul că Wikipedia este liberă?”, adăuga acesta la momentul respectiv.