Intră BRD în faliment? Toți clienții trebuie să știe adevărul. Ce probleme au apărut după prăbușirea băncilor din SUA

08 apr. 2023
Intră BRD în faliment? Toți clienții trebuie să știe adevărul. Ce probleme au apărut după prăbușirea băncilor din SUA

Clienții BRD trebuie să știe neapărat aceste informații cu privire la bancă. Prăbușirea băncilor americane au provocat panică pe piața bancară.

Economistul șef al BRD, Florian Libocor, spune că sistemul bancar din România este solid și care o capacitate ridicată de reziliență, în ciuda a ceea ce s-a întâmplat în Statele Unite.

El a mai spus că toate economiile lumii, inclusiv cea din România, a simțit șocurile provocate de către șocurile băncilor americane, dar adaugă că ceea ce contează este, în primul rând, expunerea la nivel de economie națională.

”După un an 2021 bun, probabil cel mai bun din ultima decadă, şi un an 2022 în care sistemul bancar şi-a consolidat soliditatea şi nivelul de rezilienţă, urmează ca în acest an sistemul să demonstreze. Nu am nicio îndoială asupra capacităţii sale de a o face.

Conform raportărilor aferente anului 2022, sistemul bancar românesc este lichid (cu un nivel adecvat de lichiditate), solvabil (cu o solvabilitate de 21,4%, de 2,5 ori peste nivelul minim necesar), cu un nivel al creditelor neperformante de sub 3% şi un grad de acoperire cu provizioane de circa 65% (comparativ cu o medie europeană de 45%). Nu în ultimul rând, randamentul capitalului este de circa 2,5 ori mai mare decât media europeană de 7,7%. Altfel spus, unul dintre cele mai solide sisteme bancare din Uniunea Europeană. Este adevărat că nu avem aceeaşi anvergură. Suntem însă bine poziţionaţi.

Probabil îmi veţi spune că şi Troia a fost, într-un final, cucerită de către ahei. Aveţi dreptate, după un război de zece ani Troia a fost cucerită graţie ingeniozităţii lui Ulise care, precum susţine Homer, ar fi avut ideea de a construi celebrul cal troian.

Probabil că acest exemplu nu este cel mai bun, însă eu îl consider adecvat şi suficient pentru a muta discuţia în registrul impactului pe care şocul extern (al celui de-al doilea mare colaps bancar din istoria SUA) îl poate avea asupra mediului intern, a economiei şi societăţii româneşti. De ce adecvat şi suficient? Deoarece sintagma «cal troian» este utilizată pentru a defini o strategie prin care poziţiile adversarului sunt subminate din interior”, spune acesta, potrivit bursa.ro.

Ce se întâmplă cu BRD în acest context?

Economistul șef al BRD a explicat și situația în care se află banca la care foarte mulți români au card sau cont, precizând că nu există nicio problemă. Florian Libocora mai explicat că astfel de crize au existat mereu și că de fiecare dată oamenii au avut o reacție de autoprotejare.

”Economia românească şi implicit societatea simt şi vor simţi şocurile externe propagate din alte economii cu care sunt conectate (în cazul de faţă cea a SUA). Ar fi nefiresc să nu fie aşa. Ceea ce contează, în primă instanţă, în cazul de faţă, este gradul de expunere (la nivel de economie naţională) pe titluri de valoare cu venit fix denominate în dolari. În acest caz, trebuie menţionat că doar 8,4% din datoria publică (pe metodologie ESA) este denominată în dolari.

Pe de altă parte, în situaţii precum cea actuală, întotdeauna există o reacţie de autoprotejare la nivelul populaţiei şi nu numai. Însă, de prea puţine ori spre deloc, această reacţie este raţională. Drept urmare, ignorând informaţiile din surse credibile, reacţia de autoprotejare se manifestă şi se propagă exponenţial ca urmare a aşa-numitului «efect de panică». Altfel spus, «calul troian» care poate dezechilibra un sistem, indiferent cât de solid este acesta, există în interior”, spune acesta.

Cu toate astea, el conchide prin a reitera că sistemul bancar este unul sănătos, chiar dacă șocul din economia americană se simte și în economia noastră.

”Revenind, reiterând «definiţia» dată acestui an în discuţiile de anul trecut şi anume de «anul rezilienţei», voi concluziona astfel:

Sistemul bancar este sănătos, solid şi cu o capacitate ridicată de rezilienţă, atât în ansamblul lui cât şi la nivel de instituţii bancare.

Şocul propagat din economia SUA se resimte şi în economia românească, amplitudinea fiind însă la cote mai joase.

Capacitatea de rezilienţă pe care economia românească o are trebuie demonstrată, iar pentru asta, calmul şi informaţiile din surse oficiale şi credibile sunt «ingrediente» absolut nesubstituibile.

În cele din urmă, mai trebuie menţionat că troienii au ignorant, la rândul lor, «vocile» precaute şi raţionale din cetate, inclusiv pe cele ale Cssandrei şi a lui Laocoon”, a precizat economistul șef al BRD, Florian Libocor.