Una dintre cele mai bune modalități de a rămâne sănătos este adoptarea unor obiceiuri care întăresc imunitatea. Asta înseamnă să dormi suficient, să gestionezi stresul, să fii activ, să te speli bine pe mâini și da, să mănânci bine.
Deși niciun aliment sau supliment nu poate „vindeca” ori nu te poate împiedica să prinzi un virus precum coronavirusul sau gripa, s-a demonstrat că unele alimente ajută la întărirea imunității.
Citrice și ardei gras roșu:
Vitamina C, nutrientul superstar al citricelor, este renumită pentru rolul său în susținerea sistemului imunitar. În timp ce vitamina C nu poate preveni bolile, ea a fost studiată la persoanele cu infecții respiratorii, beneficiile fiind observate în primul rând la cei care au avut niveluri sanguine suboptime.
Cercetările par să susțină obiectivul de a consuma aproximativ 200 mg pe zi pentru prevenirea infecțiilor. O portocală medie oferă 70 mg, un grapefruit conține aproape 90 mg, iar un ardei gras roșu mediu are 150 mg.
Semințe de floarea-soarelui și migdale:
Pe lângă vitamina C, vitamina E joacă un rol cheie în imunitate. Această vitamină mărește activitatea celulelor pentru a susține capacitatea organismului de a se feri de bacteriile și virusurile invadatoare.
Cartofi dulci și morcovi:
Aceste legume sunt surse de top de beta-caroten, un precursor al vitaminei A. Acest nutrient ajută sistemul imunitar susținând producerea de celule albe din sânge, care luptă împotriva bacteriilor și virusurilor.
De asemenea, ajută la formarea membranelor mucoase care acoperă căile respiratorii, care acționează ca o barieră de protecție pentru a menține germenii în afara corpului. Un cartof dulce la cuptor conține peste 150% din obiectivul zilnic de vitamina A și o ceașcă de morcovi cruzi peste 100% din aportul recomandat.
Fasole și semințe de dovleac:
Zincul influențează mai multe aspecte ale sistemului imunitar. Producția anumitor celule imune este limitată atunci când aportul de zinc este redus, iar zincul adecvat este crucial pentru dezvoltarea normală și funcționarea sistemului imunitar.
O cană de fasole asigură peste jumătate din aportul zilnic recomandat de zinc, iar un sfert de cană de semințe de dovleac conține 20%.
Turmeric:
Curcumina, compusul natural din turmeric, responsabil pentru culoarea sa vibrantă, este un compus antiinflamator puternic. De asemenea, s-a demonstrat că stimulează activitatea celulelor imune și sporește răspunsurile anticorpilor. Combinarea turmericului cu piperul negru crește semnificativ biodisponibilitatea curcuminei.
Nuci:
Pe lângă faptul că este un aliment antiinflamator de de top, nuca are mai mulți nutrienți care joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar, inclusiv vitaminele E și B6, cuprul și folatul. Nucile reduc și stresul psihologic.
Usturoi:
Într-un studiu mai vechi, 146 de voluntari au fost repartizați în mod aleatoriu pentru a primi zilnic fie un placebo, fie un supliment de usturoi timp de 12 săptămâni pe tot parcursul sezonului rece. Grupul cu usturoi a experimentat semnificativ mai puține răceli în comparație cu grupul placebo și s-au recuperat mai repede dacă s-au infectat.
Cercetări mai noi confirmă faptul că extractul de usturoi poate îmbunătăți funcția celulelor imune. În studiu, adulții sănătoși între 21 și 50 de ani au primit fie un placebo, fie extract de usturoi timp de 90 de zile.
În timp ce nu a existat nicio diferență în numărul de boli între grupuri, cei care au primit usturoi au redus severitatea răcelii și a gripei, au scăzut simptomele și un număr mai mic de zile pierdute de muncă sau școală.