Jocuri de masă şi de strategie pe care le poţi juca împreună cu grupul tău de prieteni

13 nov. 2023
Jocuri de masă şi de strategie pe care le poţi juca împreună cu grupul tău de prieteni

Îţi este dor de o întâlnire cu prietenii şi vrei să o faci cât mai interesantă cu putinţă? Ei bine, o seară de sfârşit de săptămână în care să îţi inviţi prietenii la tine acasă pentru a încerca câteva jocuri de masă şi de strategie este ideea perfectă.

Şi dacă nu ştii ce să joci nu îţi face griji, îţi dăm noi câteva idei de joc pe care să le pui în practică cu placere, ca intr-un casino online. Tu ai grijă doar de ambient şi pregăteşte-le prietenilor tăi un răsfăț pe cinste despre care să îşi amintească cu plăcere. Noi venim cu jocurile şi te asigurăm că ai în acest fel o seară mai mult decât reuşită.

Pinochle

Jocul este cunoscut şi sub numele de Pinocle sau Penucle şi se bazează pe valoarea fiecărei cărţi în parte. Se foloseşte un pachet de cărţi normal, cele de la 9 până la cartea de As fiind cele mai căutate. Cartea de As este cea mai valoroasă, fiind creditată cu 11 puncte în timp ce un 9 are valoarea de 0 puncte.

Jocul se pretează pentru 4 jucători aşadar vei împărţi fiecăruia câte 12 cărţi de joc. Vei pune o carte pe masă, ceea ce se va constitui în atuul jocului. Ce rămâne se va întoarce cu faţa în jos formând grămada din care se va trage ulterior, dacă este cazul.

Scopul jocului este să licitezi câte puncte crezi că poţi realiza la un tur. Cu cât câştigi mai multe tururi cu atât îţi cresc şansele de a câştiga jocul. Se stabileşte încă de la începutul jocului un punctaj ţintă şi cine îl atinge primul este declarat câştigătorul jocului.

Thirty One or Scar

Este un joc simplu care se poate juca în mai mulţi jucători şi care seamănă izbitor de mult cu jocul de baccarat. Şi aici cărţile sunt importante pentru că în funcţie de valoarea lor poţi câştiga jocul sau nu.

Cărţile cu feţe au 10 puncte, celelalte au valoarea care este scrisă pe ele în timp ce cartea de As este creditată cu 11 puncte. Jocul debutează simplu, se împart câte 3 cărţi fiecărui participant la joc, scopul fiind să obţii 31 de puncte şi în acel moment să le pui pe masa de joc.

După împărţire jocul se desfăşoară simplist, decartezi o carte şi tragi una din teancul rămas nedistribuit. Dacă nimeni nu realizează 31 de puncte şi teancul comun de cărţi s-a terminat se arată cărţile şi cel cu punctajul mai mare este declarat câştigător.

Baccarat

În acest joc ai parte doar de 3 pariuri, pe jucător, pe dealer sau pe un eventual rezultat de egalitate. Este un joc de cărţi simplu dar şi strategic în mare parte pentru că trebuie să decizi ce fel de pariu pui în funcţie de cărţile primite.

Şi aici valoarea face diferenţa doar că în Baccarat cărţile sunt altfel valorificate. Cele mai mari sunt cărţile de la 2 la 9 care valorează exact cât scrie pe ele, cărţile cu feţe au 0 puncte şi doar cartea de As este valorificată la 1 punct.

Cel mai mare punctaj în Baccarat este de 9 puncte în timp ce cel mai prost este de 0 puncte, ceea ce se cheamă că ai făcut Baccarat şi că ai pierdut pariul depus. Ca la alte jocuri de acest tip se împart câte 2 cărţi, jucătorii şi dealerul urmând ca în funcţie de valoarea cărţilor din mână să ceară cărţi suplimentare sau să rămână la cele primite.

Se poate cere şi mărire de miză dar în final se arată cărţile pe care fiecare le deţine. Cum punctajul este cel care face diferenţa urmează ca cel mai mare punctaj conform valorilor cărţilor din mâna fiecăruia să fie declarat câştigător.

Cut for High Card

Este cu siguranţă cel mai simplu joc de cărţi pe care îl poţi propune prietenilor tăi într-o seară de weekend. Dacă nu ţi-ai dat seama până acum din numele în engleză îţi spunem că în traducere înseamnă să tai cartea cea mai mare.

Mai pe scurt, amesteci cărţile şi tăi la întâmplare. Extragi cartea tăiată şi la rândul lui şi celălalt sau ceilalţi jucători fac exact acelaşi lucru. Cine are cartea cea mai mare este în mod evident declarat câştigătorul rundei de pariere.

Pentru că jocul are o dinamică extrem de rapidă o singură rundă de pariere nu este de ajuns şi nici edificatoare. De aceea va trebui să te gândeşti la minim câteva zeci de asemenea tăieri astfel încât la finalul acestora să vezi cu adevărat cine este cel mai norocos şi cel mai ghinionist jucător dintre voi.

Concluzie

Poate că nu sunt cele mai strategice jocuri de care ai auzit dar au o mare calitate, aduc distracţia şi voia bună celor care le practică. Nu ezita deci, invită-ţi prietenii la un joc de Baccarat sau Pinochle şi cu siguranţă că vei avea parte de o seară extrem de reuşită!