Joia Mare, zi deosebit de specială! Păcat imens dacă faci asta! Ce rugăciune trebuie spusă obligatoriu astăzi

28 apr. 2021
Joia Mare, zi deosebit de specială! Păcat imens dacă faci asta! Ce rugăciune trebuie spusă obligatoriu astăzi

În Joia Mare, sunt amintite patru evenimente importante: spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos; Cina cea de Taină, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii, numită şi Euharistia; rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda. Joia Mare este cunoscută și sub numele de Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră sau Joimăriţa.

Tradiții și superstiții importante în Joia Mare

În Joia Mare, nu se mătură. Oamenii cred că sufletele celor decedați se așază la streașina casei și de aceea, se evită praful, pentru a nu fi aruncat în gura celor adormiți. Există şi superstiţia conform căreia, în această zi, Joimărița, o zeitate a morţii, verifică dacă ziua închinată ei se desfășoară cum trebuie. Astfel, ea toacă degetele femeilor și bărbaților leneși, care nu s-au îngrijit de gospodărie.

Mare păcat dacă faci asta

În Săptămâna Mare și mai ales în Joia Neagră nu se mănâncă oţet şi nici untdelemn. Motivul ar fi că lui Iisus I s-a dat oţet în timpul patimilor. Iar cu untdelemn a fost uns la coborârea de pe cruce în mormânt. Nici urzici nu se pun la foc în aceste zile, căci cu urzici şi spini a fost lovit Iisus.

Tot până la Joia Mare trebuie ca gardul să fie refăcut, iar gunoiul din gospodărie adunat şi ars. Joia Mare este ziua dedicată pregătirii de cozonac, pască și ouă roșii. Se spune că ouăle înroşite în această zi, nu se strică tot anul. În plus, există credinţa că ouăle vopsite în Joia Neagră şi mâncate de Paşte apără de necazuri, iar coaja lor, îngropată în pământul păşunilor, apără vitele.

Cea mai importantă rugăciune care se spune în această zi

Rugăciunea Sfântului Antim Ivireanul- “Dumnezeule și Parinte al Domnului nostru Iisus Hristos, Cel care m-ai ridicat din patul meu și m-ai îndrumat până în acest ceas al rugăciunii, dă-mi harul Tău, deschizându-mi gura. Călăuzește-mă cu Duhul Tău cel Sfânt și invață-mă îndreptările Tale.

Câte ți-am gresit până în acest ceas, cu cuvântul, cu fapta sau cu gândul, cu voie ori fără de voie, slăbește, lasă, iartă, după mare mila Ta. Ca, dacă Te vei uita la fărădelegi, Doamne, Doamne, cine va putea suferi? Că la Tine este izbăvirea. Tu ești Unul Sfânt, ajutător, puternic și apărător al vieții noastre și pe Tine Te laudă toată zidirea in veci. Amin.”