Klaus Iohannis a anunțat! Cine i-a luat locul Vioricăi Dăncilă. El este noul premier

15 oct. 2019
Klaus Iohannis a anunțat! Cine i-a luat locul Vioricăi Dăncilă. El este noul premier

Klaus Iohannis a făcut anunțul momentului. Președintele a decis cine îi va lua locul Vioricăi Dăncilă, după ce Guvernul a picat prin moțiune de cenzură. 

Așa cum s-a vehiculat până acum, Ludovic Orban este noul premier.

Potrivit articolului 103 din Constituţie, Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Odată cu depunerea jurământului de învestitură în faţa preşedintelui Iohannis, noul Guvern îţi poate începe activitatea.

În conformitate cu Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, până la instalarea nooului guvern, Cabinetul Dăncilă va continua să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi. În această perioadă Guvernul nu poate emite ordonanţe şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Acum totul depinde de votul partidelor reprezentate în Parlament. Viorica Dăncilă a declarat că PSD nu-și va da votul dacă Opoziția va tăia salariile și pensiile. De asemenea, Victor Ponta a precizat că nu va vota un Guvern format din liberali.

”ProRomania este un proiect politic nou, de centru stanga, progresist si proeuropean ! Romania are nevoie imediat de reforme curajoase, de competenta si eficienta !

Vom vota si sustine doar ce consideram ca este bine pentru Romania, pentru alegatorii social democrati si pentru ProRomania /

– nu am vazut in niciun fel modul in care un Guvern PNL raspunde acestor asteptari ale societatii / asa ca NU se pot baza pe voturile noastre!”,a scris Ponta pe Facebook.