Klaus Iohannis face anunțul anului despre pensii. Iar se schimbă totul: „Reforma nu se realizează pentru a lua anumiți bani de la unii…”

23 mart. 2023
Klaus Iohannis face anunțul anului despre pensii. Iar se schimbă totul:

Oficialii de la Bruxelles nu reușesc să înțeleagă sistemul de pensii din România și cer ca acesta să fie schimbat total pentru a fi echitabil pentru toată lumea. În momentul de față, există categorii de beneficiari, așa zișii speciali, care deși nu cotizează la sistemul de pensii decât cu foarte puțini bani, ajung să încaseze mii de euro.

Unii dintre aceștia alea să iasă la pensie la 40 de ani. La capătul celălalt se află acei pensionari, care după ce au muncit o viață, primesc de la stat mai puțin de 2.000 de lei. Este cazul a enorm de mulți medici, care dacă n-ar mai lucra ar fi muritori de foame.

Cei de la Bruxelles cer eliminarea pensiilor speciale, dar politicienii români se opun, cu toate că riscăm să pierdem milioane prin PNRR. Motivul opoziției este destul de evident. Pe de o parte, ar trebui să-și taie chiar propriile pensii, pe de alta ar trebui să taxeze categoriile de forță din România, cum ar fi magistrații și cum se tem de dosare, caută soluții care nu există.

Klaus Iohannis a vrut să facă lumină în acest întuneric al pensiilor și a explicat de la Bruxelles ce ar trebui să se întâmple rapid.

”Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă, mai simplu spus, că pensionarii trebuie să își primească drepturile pentru o viață muncită, dar trebuie să avem grijă ca și peste 30 de ani pensionarii să își primească pensia. Asta înseamnă că sistemul să fie sustenabil.

Scopul reformei sistemului este acesta. Reforma nu se realizează pentru a lua anumiți bani de la unii sau pentru a da bani la alții. Ci pentru a crea un sistem corect, un sistem echitabil și un sistem sustenabil. Exact ăsta trebuie să fie proiectul pe care mă aștept să îl înainteze ministerul de Resort, Guvernul, și să fie promovat de coaliție.

Nu cred că este cazul să dau eu sugestii de la un microfon din Bruxelles celor care lucrează pe proiectul de pensii, dar trebuie să ne amintim care este fondul discuției. Și fondul este acesta. Pensionarii au dreptul la pensia lor, la o pensie din care pot trăi, o pensie care se calculează echitabil pentru toată lumea și care este garantată a la long”, a explicat Klaus Iohannis.

România poate pierde miliarde din cauza pensiilor speciale aberante

Ieri, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat ce se va întâmpla cu pensiile speciale și cum poate pierde România miliarde de euro de la UE.

Avem o problemă de principiu. Avem un sistem general care are o serie de reguli ce guvernează acest sistem de pensii publice general. Aici discutăm despre un procent de 45% aproximativ pe care îl primesc asigurații din sistemul public de pensii, pentru o bază de calcul ce face revenire la întreaga activitate pe care au desfășurat-o.

Pe de altă parte, în sistemul de pensii speciale avem aceste procente care diferă de la o grupă de beneficiari la alta și pentru care noi trebuie să dăm explicații de ce avem și dorim să păstrăm în continuare aceste procente diferite față de sistemul public de pensii, de ce avem baze de calcul diferite față de sistemul public de pensii în general. și aici este cheia rezolvării reformei. Dacă justificările noastre stau în picioare și sunt riguros fundamentate pentru a explica diferența de procente sau aplicăm pentru toți beneficiarii noștri aceeași regulă, pentru toți beneficiarii sistemului de pensii speciale aceeași regulă, de 45% din baza de calcul pentru toată perioada în care și-au desfășurat activitatea”, a explicat Marcel Boloș la Antena 3 CNN.

Aici trebuie să avem o poziție comună și o decizie a Guvernului și a coaliției de guvernare, pentru că explicațiile privind diferențele între cele două sisteme publice de pensii trebuie să fie unele foarte bine întocmite și care să justifice acest lucru

Dacă nu reușim să explicăm aceste diferențe între cele două sisteme de pensii publice atunci probabil că putem avea o problemă cu ceea ce înseamnă validarea jalonului și pe cale de consecință există posibilitatea de a avea un impact asupra valorii cererii de plată. Aici trebuie să fim atenți.

În procedura contradictorie ajungem doar în momentul în care se întâmplă o decizie care este în afara cadrului pe care ni-l oferă PNRR, dar pentru acest jalon, criteriile sunt extrem de dure, criteriul de sustentabilitate și de contributivitate”, a adăugat ministrul.