Klaus Iohannis își termină mandatul în 2024. În ce lună vor fi alegerile prezidențiale și cine va candida de la PSD și PNL. Nume surpriză pe listă

15 mart. 2023
Klaus Iohannis își termină mandatul în 2024. În ce lună vor fi alegerile prezidențiale și cine va candida de la PSD și PNL. Nume surpriză pe listă

Anul 2024 va fi unul istoric pentru România, din punct de vedere politic și asta pentru că vor avea loc toate alegerile posibile: locale, parlamentare, europarlamentare și prezidențiale. Klaus Iohannis își va termina așadar cei zece ani de mandat. Nu s-au stabilit încă datele exacte, dar în mod cert în luna mai vor fi votați cei care vor reprezenta România în Parlamentul European.

Deși în momentul de față nu pare legal, PSD și PNL discută despre posibilitatea comasării alegerilor locale și parlamentare. Nu s-a luat încă o decizie în acest sens, dar cele două partide ar putea fi avantajate în fața celor mai mici dacă se va merge pe această variantă.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la sfârșitul anului 2024, în luna noiembrie sau chiar decembrie. Ceea ce se știe sigur este că actualul președinte va pleca de la Cotroceni pentru că nu mai are voie să candideze, iar asta deschide porțile pentru multe variante.

La PSD lupta este foarte aprigă pentru că mulți se visează președinți, mai ales că specialiștii spun că pentru prima dată în 20 de ani, șeful statului ar urma să provină din zona stângă a politicii. Dar s-au mai făcut și în trecut astfel de estimări, atunci când a candidat Victor Ponta și au fost răsturnate toate previziunile experților.

Cine ar urma să candideze la alegerile prezidențiale din anul 2024

Așadar din partea PSD există mai mulți doritori care se luptă pentru această candidatură. Lista este deschisă de Alexandru Rafila, actualul ministru al Sănătății, continuă cu eterna Gabriela Firea și desigur se continuă cu Marcel Ciolacu. Și Mircea Geoana este un nume demn de luat în seamă, doar că nu pare să aibă susținerea partidului.

Din partea PNL, se detașează un singur nume: actualul premier Nicolae Ciucă. Acesta a știut să gestioneze foarte bine un PNL aruncat în haos de Ludovic Orban și Florin Cîțu. Alte variante existente pe lista scurtă sunt: Dan Motreanu sau Sebastian Burduja, doar că acesta din urmă se pregătește pentru un viitor mai îndepărtat.

Ludovic Orban și-a anunțat deja candidatura din partea noului său partid. Probabil și George Simion va intra în luptă, iar din zona USR, PLUS și alte anexe ale lor ar fi Cătălin Drulă, așa cum am anunțat în urmă cu mult timp și desigur Dacian Cioloș.