La cât a crescut astăzi pensia minimă și cum se calculează? Dacă încasați mai puțini bani, adresați-vă autorităților

15 iul. 2021
La cât a crescut astăzi pensia minimă și cum se calculează? Dacă încasați mai puțini bani, adresați-vă autorităților
Foto: Anna Auza on Unsplash

Pensia minimă a reprezentat ani întregi un subiect intens dezbătut. În anul 2020, mai exact începând cu 1 septembrie, aceasta se stablise ca o sumă fixă, de 800 de lei. Aceasta era încasată practic de cei care au cotizat foarte puțin la stat sau deloc.

Trebuie să precizăm că pensia minimă reprezintă o sumă formată din pensia proprie și o indemnizație socială. De asemenea, în lege este stipulat faptul că indemnizația socilaă nu se mai acordă dacă beneficiarul realizează venituri care adunate la valoarea pensiei depășesc 800 lei.

Cât era pensia minimă în anul 2020

Legea 127/2019, adică noua lege a pensiilor a venit cu modificări importante care vizează modul de calcul al pensiei și care automat se aplică și în cazul pensiei minime sau a celei de urmaș.

În momentul de față, pentru calculul pensiei minime se vor lua în considerare 2 indicatori: salariul minim brut pe economie si stagiul de cotizare realizat.

Așadar acum nu se mai mai ține cont de o valoare fixă  de 800 lei, cât era în 2020 și asta pentru că reperul îl reprezintă salariul minim brut pe tară aflat in plată.

Cum se calculează pensia minimă astăzi și la ce valori ajunge

Prevederile articolului 91 din legea 127/2019 arată că valoarea pensiei minime variază între un minim si maxim. Minim 45% si un maxim 75% din valoarea salariului minim brut pe economie aflat în plată la data stabilirii pensiei.

Valorile cuprinse între procentele 45-75 , adică 30% sunt alocate diferenței dintre stagiul minim de cotizare stabilit ( 15 ani) și stagiul de cotizare realizat de către solicitant.

Cum salariul minim brut pe economie a ajuns astăzi la de 2230 lei, putem calcula pensia minimă, care ar varia între minim 1004 lei și maxim 1673 lei.

Cât este pensia de urmaș și cea de handicap

Pentru pensionarii beneficiari ai unei pensii minime, potrivit legii 263/2010, cu un stagiu realizat mai mic de 10 ani și care au un grad de handicap sau nevăzători valoarea pensiei este de 40% din salariul minim brut pe economie.

În ceea ce privește pensia urmașilor, indiferent de numărul lor, dacă valoarea calculată a pensiei de urmaș este mai mică de 35% din salariul minim brut pe țară, pensia de urmaș va fi stabilită la 35% din salariul minim brut pe tara.

Astfel pensia minimă in cazul celor care primesc pensie de urmaș va fi de 2230*35/100 = 781 lei. Dar se vor acorda 800 lei, conform legii în vigoare.