La ce te expui dacă dormi puțin! Deficiența de somn devine cronică: Efecte grave asupra corpului

20 sept. 2019
La ce te expui dacă dormi puțin! Deficiența de somn devine cronică: Efecte grave asupra corpului

Avertisment extrem de grav al medicilor. Te expui la mai multe boli grave dacă dormi puțin. Deficiența de somn poate deveni cronică. Efectele asupra corpului sunt foarte periculoase.

Privarea (parțială) de somn devine cronică atunci când nu dormiți suficient pe o perioadă mai mare de timp. Nu ne referim doar la pierderea unei nopți, când și când, și nici de pierderea la rând a două nopți, ci pur și simplu de somn insuficient ca regulă.

35% dinre adulți suferă de această problem, conform specialiștilor. Este o situație mult mai gravă decât privarea ocazională de somn, care aduce riscuri pentru sănătate atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, odată cu apariția unor complicații.

La ce te expui dacă nu dormi suficient

Dacă nu dormi suficient pentru o perioadă scurtă, timp de o săptămână, efectele ar putea fi: anxietate, instabilitate emoțională, somnolență, amnezie, dificultăți de concentrare, dificultăți de a sta treaz, tulburări cognitive, eficiență scăzută la serviciu sau la școală, risc crescut de îmbolnăvire sau accidentare.

Pe termen lung este însă mult mai grav. Somnul insuficient poate duce la funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar și creșterea vulnerabilității în fața unor boli precum: tensiune, atac cerebral, obezitate, diabet de tip 2, afecțiuni psihice, anunță livescience.com.