Leurda este considerată a fi unul dinte cei mai buni detoxifianți naturali, fiind supranumită planta mileniului trei. Vom vedea, în continuare, care sunt aceste proprietăți și ce boli tratează.
Frunzele de leurdă beneficiază de componente minune asemănătoare usturoiului. Vorbim aici de sulfura de alil, răspunzătoare de imprimarea gustului și mirosului, caracteristice speciilor din genul ”Allium”.
Dacă o consumi în stare proaspătă, leurda purifică sângele, având de asemenea efecte puternice asupra colesterolului, tensiunii arteriale, asteniei de primăvară, răcelii, stărilor depresive și infecțiilor.
Mai mult decât atât, leurda conține o explozie de vitamine, proteine și substanțe esențiale, ca vitaminele A și C, vitamine din complexul B, carotenoizi, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu și cupru.
„Pentru a elimina toxinele din organism, puteți urma o cură de leurdă, care durează minimum zece zile, planta-minune a primăverii fiind extrem de bine tolerată de ficat. Indiferent de modalitatea în care este consumată, sub formă de salată, suc, infuzie, decoct sau tinctură, va acționa favorabil în numeroase afecțiuni.
Hipertensiunea arterială – substanțele active prezente în leurdă au efecte vasodilatatoare, menținând, astfel, în limite normale, presiunea sanguină. Administrați tinctura de 4 ori pe zi, pe o perioadă de două luni, cu pauză de două săptămâni
Tromboflebită (trombozele în general) – beneficiind de cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine și antiagregante plachetare, leurda se poate consuma și sub formă de suc. Consumați 1-2 pahare pe zi, în cure de minimum 20 de zile, administrarea produsului naturist realizându-se, de fiecare dată, pe stomacul gol
Reumatismul – urmată, în paralel, de o cură vegetariană compusă din numeroase crudități, dieta cu suc de leurdă se va ține timp de 3 săptămâni, perioadă în care veți putea consuma câte două pahare de suc pe zi, în timpul dimineții, doar pe stomacul gol
Bolile cardiace și ateroscleroză – generoasă în adenozină, substanță esențială în reducerea colesterolului, leurda are proprietatea de a împiedica formarea trombilor și de a scădea tensiunea arterială.
Consumată pe termen lung, aceasta se poate dovedi un adjuvant ideal în tratarea cu succes a bolilor cardiace. Planta se administrează în cure care pot dura de la 2 la 3 luni, sub formă de tinctură, făcând o pauză de 2 săptămâni. Serviți o linguriță de tinctură de leurdă diluată în apă, repetând procedura de 4 ori pe zi, înaintea meselor principale
Afecțiuni respiratorii – consumate ca atare, sub formă de salată, frunzele de leurdă sunt recomandate îndeosebi celor care suferă de afecțiuni ca cele de bronșită, tuberculoză pulmonară și de infecții la nivelul căilor respiratorii superioare. Efectul antiseptic și antiinflamator tratează eficient răcelile și gripele, acțiunea benefică a plantei datorându-se și substanțelor volatile cu care a fost înzestrată de natură. Mai mult decât atât, leurda elimină mucusul din arborele bronșic, datorită efectului espectorant, tinctura ameliorând afecțiunile aparatului respirator
Tratează guta – leurda este recunoscută pentru capacitatea sa de a curăța vezica urinară și rinichii, favorizând urinarea și eliminând excesul de acid uric, extrem de nociv bolnavilor de gută” arata topremediinaturale.ro.