Lidl este unul dintre magazinele la care din ce în ce mai mulți români își fac cumpărăturile datorită faptului că prețurile sunt mai mici. Totuși, inspectorii ANPC au descoperit foarte multe nereguli.
În urmă cu câteva zile, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a trimis un comunicat de presă prin care anunța că au fost descoperite mai multe nereguli în magazinele Lidl.
Horia Constantinescu, președintele ANPC, a declarat că românii nu sunt pelicanii Europei și că ar trebui să fie respectați.
”Nu ştiu suficientă germană pentru a traduce ce spuneam şi în trecut: nu suntem pelicanii Europei! Consumatorul român, cel care vă asigură veniturile, trebuie respectat! Renovaţi, curăţaţi, aduceţi produse de calitate, nu mai căutaţi variante să ne determinaţi să >! Dacă la voi acasă este ordine şi curăţenie, consideraţi şi această ţară şi pe cetăţenii ei, ca parte din Europa! Merităm să fim trataţi onorabil! Ce părere aveţi?”, a fost mesajul acestuia.
În urma controalelor, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de peste 3,5 milioane de lei pentru 265 de magazine Lidl, în timp ce alte 24 au fost deja închise.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) spune că au fost descoperite mai multe nereguli printre care comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită, comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafaţă, insecte, comercializarea unor băuturi alcoolice cu deficienţe de etichetare (lipsa unor ingredient de pe etichetă), neconcordanţe între valoarea preţului înscrisă pe etichetă şi cea afişată pe produs, precum şi între preţul de la raft comparative cu cel de la casa de marcat și comercializarea unor legume şi fructe necurăţate corespunzător, depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, de calibre diferite.
Comunicatul anterior precizat mai arată că s-a descoperit comercializarea unor ouă neigienizate și comercializarea unor produse de brutărie-patiserie cu informare incompletă privind menţiunea „produse din produse congelate”, cu ambalaj deteriorat, fără a exista mănuşi de unică folosinţă la servire, utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificaţie-patiserie, insalubre; utilizarea unor cuptoare, la raioanele de panificaţie-patiserie, neigienizate corespunzător şi a unor tăvi arse; existenţa unor insecte vii în spaţiul de preparare şi coacere; folosirea unor condiţii de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar; deficienţe de etichetare a produselor alimentare (lipsa unor menţiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română).
Pe de altă parte, au mai fost descoperite utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător, cu chedere murdare, strat de praf, mâzgă, cu scurgeri de lichide şi rugină şi a unor lăzi frigorifice cu acumulări masive, excesive de gheaţă, praf, impurităţi, resturi alimentare şi păr, comercializarea unor băuturi răcoritoare cu ambalajul deformat, deteriorate, comercializarea unor produse alimentare cu ambalajele deteriorate, nerespectarea regimului promoţiilor (neafişarea perioadei de desfăşurare a promoţiei, neafişarea preţului nou şi a preţului vechi de comercializare a produsului aflat în promoţie, calcul eronat al procentului de reducere), folosirea unui spaţiu de depozitare neigienizat corespunzător, cu pavument deteriorat, existenţa pavimentului neigienizat şi a unor rafturi murdare, în zona de comercializare și utilizarea unor cântare care înregistrau erori.
ANPC anunță că a retras de la vânzare, din Lidl, produse alimentare în valoare de 75.000 de lei.