Mulți români, fie ei clienți la Banca Transilvania, CEC Bank, ori altă bancă din România, au cel mai probabil deschis un depozit, ori un cont de economii. Alte persoane în schimb au și unele credite.
Există însă temeri legate de o posibilă criză financiar, precum cea din 2007. Iar efectele ei s-ar putea răsfrânge asupra celor care au conturi bancare.
Profesorul de economie Radu Nechita a vorbit despre actuala situație economică. Asta după ce trei bănci importante din SUA au dat faliment, iar îngrijorările din Europa predomină.
Profesorul spune că deja ne aflăm într-o criză, chiar dacă nu este de amploarea celei izbucnite în 2007. Iar asta durează de ceva timp, însă lucrurile s-ar putea complica.
Cum este posibil aceste lucru și cum ar putea fi afectați clienții băncilor precum CEC Bank ori Banca Transilvania? Autoritățile americane și nu numai nu au luat măsuri, astfel că efectele le-am putea vedea curând.
”Politicienii din SUA au „rezolvat” criza de acum mărind criza care va să vină. Deci au amânat problema și au amplificat-o, au aruncat-o în viitor. Este exact ceea ce fac politicienii mereu: rezolvă problema de acum, temporar, chiar dacă asta înseamnă probleme mult mai mari în viitor.
Aici nu e vorba de Biden sau de o persoană anume, pentru că în democrație nu e ca în dictaturile din Coreea de Nord sau Rusia, unde un Putin sau alți dictatori își distrug propriile țări. În democrație, e vorba de politicienii, mai mulți la număr, care iau uneori deciziile greșite”, arată prof. Nechita, potrivit Adevărul.
De asemenea, el consideră că actualele decizii greșite vor amplifica problemele din economica romanesca. Profesorul se teme de falimente bancare, iar aici pot fi nume grele de bănci precum Raiffeisen Bank, CEC Bank ori Banca Transilvania.
Tocmai din acest motiv, clienții ar fi bine să ia în calcul un astfel de scenariu. Chiar dacă acum problema este în SUA, nu ar fi exclus să ca și în Europa să urmeze un astfel de declin.
”Mă tem mai mult decât de criză de reacțiile politicienilor la falimentele bancare. Mă tem că tendința este ca ei să arate că fac ceva, înainte de a pricepe ce s-a întâmplat. Deja am văzut interpretări că falimentele din SUA ar fi din cauza dereglementării, că mai știu eu ce liberalism sau capitalism sălbatic ar fi provocat asta și cumva se merge pe ideea că hai să reglementăm mai mult, înainte, să vedem dacă nu cumva reglementările deja existente au fost deja încălcate”, adaugă profesorul clujean.