Lovitură puternică pentru români! Țara din Europa unde vor avea nevoie de viză, începând cu 31 octombrie

19 aug. 2019
Lovitură puternică pentru români! Țara din Europa unde vor avea nevoie de viză, începând cu 31 octombrie

Brexitul continuă, iar efectele vor fi unele dezastruoase pentru Marea Britanie. Însă probleme vor resimții și românii care lucrează acolo sau care pur și simplu vor să meargă acolo ca turiști. Noul ministru de interne a anunțat că dorește să impună restricții la frontierele UK imediat pe 31 octombrie, când premierul Boris Johnson a anunțat că englezii vor ieși din Uniunea Europeană chiar dacă nu vor avea un acord de retragere.

Jurnaliștii de la The Independent susțin că libera circulație pentru membrii Uniunii Europene în Marea Britanie nu va mai exista, iar acest lucru se va întâmpla de pe 31 octombrie. Ministrul Priti Patel este cel care insistă pentru acest plan, dezvăluie sursele The Independent. Până acum, miniștrii au încercat să amâne această problemă a liberei circulații până la găsirea unei soluții concrete, însă proiectul de lege a rămas blocat în Camera Comunelor.

”Dar ce va însemna asta pentru cetățenii UE care și-au întemeiat o familie în UK, care călătoresc peste hotare și după ce vor dori să se întoarcă? Guvernul chiar vorbește serios când sugerează că o asistentă medicală care face parte din UE nu va mai avea voie să se întoarcă în țară dacă se întâmplă să plece în concediu? Este absurd!”, a transmis purtătorul de cuvânt al liberal-democraților, Ed Davey.

Abrogarea va fi efectivă

Și Nicolas Hatton, președintele ”the3million” – o organizație care reunește toți cetățenii UE din Marea Britanie – a criticat decizia noului Guvern. ”Nu există un sistem care să fie pus în loc și nimic nu este gata. Este o decizie politică, dar care va avea impact asupra vieților unor oameni. Va deschide ușa către discriminări. Cum vor face ei diferența între cei care sunt legal, cei care sunt deja aici, și cei care vor veni după aceea?”, a spus Hatton.

Guvernul de la Londra a mai făcut duminică un pas către un Brexit fără acord – dacă UE nu acceptă renegocierea documentului convenit cu fostul premier Theresa May şi respins de legislativul britanic.

Ministrul pentru Brexit, Steve Barclay, a semnat abrogarea Actului privind Legile Comunităţii Europene din 1972, în baza căruia Regatul Unit a aderat atunci la Comunitatea Economică Europeană. Abrogarea va fi efectivă începând cu 31 octombrie, scrie si Capital.

În urma acestui anunţ, premierul Boris Johnson a scris pe Twitter: ″Părăsim UE pe 31 octombrie. Semnarea acestui document înseamnă că ne vom recupera controlul asupra legilor noastre în ziua Brexitului″.