Mare atenție la vinurile din comerț: Multe din ele sunt contrafăcute. Metoda simplă prin care le recunoști

20 sept. 2020
Mare atenție la vinurile din comerț: Multe din ele sunt contrafăcute. Metoda simplă prin care le recunoști
hoto by Patrick Fore on Unsplash

Sectorul vitivinicol din România este unul dintre cele mai dezvoltate dintre sectoarele agriculturii, cu o rată foarte mare de absorbție a fondurilor europene.

Dacă în 2012, piața vinurilor se situa la nivelul de 336,2 milioane euro, în 2016, pe fondul investițiilor semnificative și a creșterii consumului, aceasta ajunsese la aproximativ 277 milioane euro.

În industriile în care există bani și profit potențial mare, apar și cei care doresc să o ia pe scurtătură și să obțină încasări uriașe, oferind un produs de o calitate cât mai îndoielnică.

Așa se întâmplă și în piața vinului, invadată în ultimii ani de vinuri contrafăcute, vândute la prețuri cât mai mari. Și, pentru a te asigura că nu bei o băutură contrafăcută, îți prezentăm în continuare indiciile simple la care trebuie să fii atent când cumperi o sticlă de vin, pentru a te asigura că este natural.

Cum recunoști vinurile contrafăcute?

1.Verifică cu atenție dopul. Un vin bun nu va avea dop de plastic. e asemenea, dacă dopul de lemn miroase a mucegai, mai bine alegi să n ucumperi acea sticlă de vin. Dopul trebuie să miroasă a fructe!

2. Fii atent la etichetă. Producătorii serioși de vin nu își permit erori de ambalare. Astfel, dacă observi o etichetă cu un defect, sunt mari șanse ca acel vin să fie contrafăcut.

3. Testul bicarbonatului de sodiu: Îți poți da seama de calitatea unui vin cu ajutorul bicarbonatului de sodiu. Toarnă puțin bicarbonat peste vinul din pahar. Dacă vinul își va modifica culoarea, poți fi sigur că este un vin natural. Dacă vinul e sintetic, culoarea va rămâne neschimbată.

4. Testul cu creta: Un alt mod simplu de a verifica vinul este testul cu creta. Pune puțin vin pe o bucată de cretă. Dacă pata se deschide la culoare, vinul este natural.