Mare grijă! Câte ouă poți mânca de Paști fără să ai probleme de sănătate apoi

03 aug. 2019
Mare grijă! Câte ouă poți mânca de Paști fără să ai probleme de sănătate apoi

Ouăle reprezintă alimentul vedetă de Paști. Tradiția din moși strămoși cere ca de pe masa îmbelșugată să nu lipsească ouăle roșii pentru ca sărbătoarea Învierii Domnului să fie una reușită. Totuși trebuie să avem grijă și să mâncăm cumpătat.

Ouăle sunt o sursă importantă de proteine de cea mai bună calitate, vitamine, calciu, omega 3, este benefic pentru creier și întreg organismul prin proprietățile lui, dar are și o reputație proastă din cauza conținutului mare de colesterol. Organismul nostru are capacitatea de a se echilibra singur, astfel încât ficatul va furniza o cantitate mai mică de colesterol dacă mâncăm alimente bogate în acest compus, iar cantitatea totală din organism rămâne aceeași, potrivit unica.ro.

Totuși câte ouă putem mânca pe zi în perioada aceasta? Răspunsul este dat tot de studii: depinde de la persoană la persoană. Contează istoricul personal, sexul și stilul de viață. Pentru un om sănătos, care nu are probleme de sănătate și restricții alimentare în acest sens, un ou pe zi nu reprezintă niciun risc.

Atenție și la salata de boeuf

Vezi și Drama neștiută a lui Cristi Chivu! Boala care i-a schimbat viața: “Nu mai sunt același om!”

Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuți nutriționiști din România. Aceasta a fost prezentă în numeroase emisiuni de televiziune, a scris cărți și este foarte activă și în mediul online. Sfaturile sale întotdeauna au fost extrem de apreciate și de mare folos celor care doresc să ducă o viață săntoasă.

Pentru că suntem în perioada sărbătorilor, când facem exces de mâncare, aceasta a ținut să vină cu câteva explicații referitoare la salata de boeuf, nelipsită de pe mesele românilor în momentele de festin. Ea a scris, pe pagina sa de Facebook, cât de bună pentru dietă poate fi tradiţionala salată boeuf, cu o singură condiţie, însă.

“Nu contează dacă e cu vită sau pui, contează câtă maioneză are! Despre salata boeuf e vorba, dacă nu aţi ghicit. Un preparat care se vrea dietetic prin definiţie (salată!) poate deveni o bombă calorică atunci când are maioneză din belşug. Maioneza înseamnă ulei şi fiecare lingură de ulei înseamnă 100 cal, indiferent de sortiment. Când e vorba de maioneză puteţi socoti 80 cal pentru fiecare lingură, adică echivalentul unei felii de pâine.

Salata boeuf (fie ea şi cu pui sau curcan în loc de vită) este un preparat de sezon care aduce laolaltă legumele şi carnea fierte, murăturile şi mazărea. Din punct de vedere nutritional este un aliment complet, care conţine toate categoriile de nutrienţi: glucide, proteine şi lipide. Singură menţiune este să fiţi zgârciţi cu maioneză, ea trebuie doar să lege ingredientele, nu să le acopere. În felul acesta porţia corectă de salată boeuf înseamnă 2-3 linguri şi doar 300 cal, un aperitiv delicios pentru zilele de sărbătoare” a scris Mihaela Bilic pe Facebook.