Medicamentele cu efecte adverse dezastruoase! Au fost retrase de pe piață! Nu le mai luați dacă le aveți în casă

03 sept. 2019
Medicamentele cu efecte adverse dezastruoase! Au fost retrase de pe piață! Nu le mai luați dacă le aveți în casă

Avertisment teribil al specialiștilor. S-a publicat lista medicamentelor interzise care ne fac rău. Acestea au fost retrase imediat de pe piață. Dacă cumva le mai aveți acasă, nu le mai luați.  

Agenția Națională a Medicamentului a făcut public totul. A retras de pe piață mai multe medicamente, Dar asta nu este tot. Eurespalul, dar și alte nouă medicamente cu fenspiridă apar în lista celor restrase în 2019, după ce producătorul Eurespal a cerut retragerea acestuia din Europa.

Nu doar în România s-a retras acest tip de medicaente. Și Bulgaria, Franța, Lituania, Polonia sau Portugalia au retras 10 medicamente ce au ca substanță activă fensiprida.

Lista medicamentelor retrase

Sunt mai multe tipuri de medicamente care au fost retrase. Toate conțin fenspiridă. Este vorba despre Elofen, Epistat, Eurefin, Eurespal, Fenspogal, Fosidal, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал and Сиресп.

Medicamentul care produce afecțiuni cardiace

Cei de la Agenţia Naţională pentru Medicamente din Franţa, dar și producătorul medicamentului au suspendat autorizaţia de punere pe piaţă a Pneumorel, medicament vândut în România sub numele de Eurespal și administrat în cazul afecțiunilor respiratorii, atât la copii cât și la adulți. Motivul este că acesta ar provoca afecțiuni cardiace, mai exact aritmii cardiace.

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale publică în fiecare an o listă completă a medicamentelor restrase și a seriilor acestora, precum și motivele pentru care medicamentele sunt retrase.

Ce medicamente au mai fost retrase

Agenția Națională a Medicamentului a mai retras și Omeprazol, Scobutil, Algocalmin, Acc Junior, Quinax.

Pe lista medicamentelor restrase se află și produse care nu corespund din punct de vedere al specificațiilor trecute pe prospect, caz în care riscul unor reacții adverse este semnificativ. Printre acestea se numără Panadol Artro, Doreta EP, Boirinil, Metoclopramid, Egiramlon, Lucetam, Ketilept, Explemed sau Clostilbegyt. În cazul unora au fost retrase doar anumite serii și repuse în circulație, ulterior.