Condimentul care te păzește de bacterii, virusuri și paraziți. Îl ai deja în bucătărie și ar trebui să-l folosești mai des. Medicii îl recomandă

16 oct. 2020
Condimentul care te păzește de bacterii, virusuri și paraziți. Îl ai deja în bucătărie și ar trebui să-l folosești mai des. Medicii îl recomandă
Photo by Tijana Drndarski on Unsplash

Toxiinfecția alimentară este una dintre cele mai comune afecțiuni și este cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene precum paraziții, virusurile și bacteriile. Mai ales în sezonul estival, din cauza temperaturilor ridicate, aceste tipuri de microorganisme se înmulțesc rapid în alimentele perisabile. 

Printre cele mai comune manifestări ale toxiinfecției alimentare se numără diareea, greața, vărsăturile și durerile abdominale însoțite adesea de febră.

Feriți-vă de riscurile toxiinfecției alimentare prin folosirea mult mai desă a busuiocului. Această plantă are proprietăţi antimicrobiene, ucigând microorganismele care provoacă toxiinfecția alimentară.

O singură picătură de ulei volatil de busuioc pusă într-o sticlă de apă de 1 litru, din care se bea pe parcursul zilei, protejează de cea mai mare parte a toxiinfecțiilor alimentare.

Mai mult decât atât, condimentarea mâncării cu busuioc este din plin recomandată, mai ales în timpul verii. Substanțele volatile din busuioc păstrează alimentele nealterate mai mult timp, ferindu-ne de infecțiile tubului digestiv.

Nu în ultimul rând, busuiocul este foarte bun și pentru tratarea bolilor aparatului digestiv, dacă este administrat sub următoarele forme:

Infuzie

„1 linguriţă de busuioc uscat se opăreşte cu 250 ml. apă fiartă, timp de 30 minute, după care se filtrează. Se îndulceşte după gust, cu miere. Se beau câte 3 căni de ceai pe zi, după masă.

Tinctură

Peste 10 g busuioc uscat şi mărunţit se toarnă 100 ml. de alcool de 50 de grade. Se lasă la macerat timp de 10 zile, agitându-se de 3-4 ori pe zi. Se filtrează prin tifon, după care se lasă la decantat în frigider, timp de 6 zile. Apoi, se trece uşor partea limpede într-un alt flacon. Se iau câte 30 de picături de tinctura de busuioc, de 3 ori pe zi, după masă, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele,” notează topremediinaturiste.ro.