Un nou studiu vine cu vești bune pentru cei care au fost diagnosticați cu cancer, mai exact cu cancer colorectal. Cercetătorii de la Dana Farber Cancer Institute au analizat datele a 1171 de pacienți și au constatat că cei care au băut cafea în fiecare zi au prezentat un risc mai mic de agravare a bolii.
În plus rata supraviețuirii a fost mai mare. Acest lucru s-ar datora proprietăților antioxidante şi antiinflamatorii din cafea. Cu toate acestea, cercetătorii spun că nu există încă suficiente dovezi științifice care să ateste constatările lor, motiv pentru care nu pot recomanda suferinzilor să consume mai multe căni cu cafea, dar le transmite că ar putea avea un efect benefic.
”Studiile epidemiologice au arătat că, într-adevăr, consumul de cafea nu numai că nu este nociv pentru pacienţii cu cancer colorectal, dar poate să aibă un efect de protecţie, prevenind recăderea bolii, odată ce pacienţii au fost trataţi cu intenţie curativă, sau întârziind progresia şi chiar îmbunătăţind supravieţuirea la pacienţii în stadia avansate, care urmează tratamente chimioterapice specifice”, spune Mircea Dediu, medic primar oncolog, conform Antena3.
În România, cancerul colorectal este pe locul 2 ca număr de cazuri și ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi și peste 6000 de decese numai în 2018. Cancerul colorectal are un prognostic foarte bun și se poate vindeca dacă este diagnosticat în faze incipiente, iar screeningul reprezintă cea mai bună metodă de prevenție pentru că permite atât detecșia, cât și îndepărtarea polipilor (leziuni premaligne).