METEO. Un val de aer polar lovește România. Vin ploile și chiar va ninge. Vremea se schimbă total. Alertă ANM

de:
25 apr. 2023
METEO. Un val de aer polar lovește România. Vin ploile și chiar va ninge. Vremea se schimbă total. Alertă ANM

METEO. Un val de aer polar lovește România. Vremea se răcește, iar fenomenele meteorologice extrem revin și ele în forță, anunță meteorologii de la ANM.

În prima parte a săptămânii, prognoza meteo ANM arată un vânt slab și moderat, dar și ploi de scurtă durată. Vor fi zone însă în care va fi grindină, dar și ploi torențiale.

Cu alte cuvinte, ne așteaptă o vreme destul de instabilă. Cât despre temperaturi, cele minime ajung la 4 grade, iar maximele se vor situa în jurul a 20 de grade. Și în București se anunță o vreme cât se poate de frumoasă în prima parte a săptămânii.

Urmează apoi valul de aer polar, care scade temperaturile destul de tare, arată un climatolog de la ANM. De vină ar fi zona arctică, unde lucrurile s-au tot schimbat.

METEO. Când lovește aerul polar România. Prognoza meteo ANM

Astfel, ne așteaptă fenomene meteorologice extreme, dar și schimbări bruște de temperatură. Valul vine peste întreaga Europă, astfel că numeroase țări vor ajunge să îl resimtă, a mai adăugat sursa citată.

„Avem o schimbare de circulație atmosferică, care va împărți continentul european în două. Dacă în sud-vest, mai ales în Spania, vor fi temperaturi foarte ridicate, care pot ajunge până la 40 de grade Celsius, în Europa Centrală și de Est, vor fi temperaturi mai scăzute decât în mod obișnuit, anume cu 5 sau 7 grade.

Cauzele sunt legate de felul în care se comportă zona arctică, fiind mult mai caldă decât ar fi normal, anume cu peste 3 grade. Acest fenomen produce o perturbare. De exemplu, în Marea Kara, se înregistrează temperaturi ridicate, iar în zona Mării Barents există deja un strat de gheață cu extindere mult mai mică decât ar fi normal.

Primăvara este un anotimp al tranzițiilor, când se reconfigurează toate aceste circulații dinspre sezonul rece înspre sezonul cald. Cu toate acestea, pe fondul încălzirii globale, avem contraste mult mai mari„, a spus Roxana Bojariu, climatolog ANM.