Mii de șoferi, în stare de șoc! Mașinile lor vor fi interzise: Vezi dacă trebuie să o schimbi

04 sept. 2019
Mii de șoferi, în stare de șoc! Mașinile lor vor fi interzise: Vezi dacă trebuie să o schimbi

Mii de șoferi sunt în stare de șoc. Mașinile lor vor fi interzise și trebuie să și le schimbe. Totul se va întâmpla foarte curând. Dacă ai acest model de mașină, trebuie să scapi de ea și să o vinzi urgent. Nu mai ai voie să mai circuli pe drumurile publice cu ea.

Cei din Guvern au dat vestea. Nu vor mai avea voie să circule cu propria mașină. Grațiela Gavrilescu, ministrul demisionar de la mediu, a făcut anunțul. Mașinile cu normele de poluare Euro 0, 1, 2 sau 3 trebuie interzise.

„Trebuie să ne gândim foarte bine pentru anul viitor la o metodă prin care toate maşinile care au Euro 0, 1, 2, 3 să fie cumva îndepărtate de pe piaţă. Acest lucru trebuie să fie făcut numai printr-o asumare, dar şi printr-un mod în care să nu putem fi atacaţi la Curtea Europeană de Justiţie a Uniunii Europene”, a spus Gavrilescu.

De la 1 februarie 2018, taxa auto a fost eliminată, iar toţi cei care plătiseră o sumă la înmatricularea autovehiculelor urmau să-şi primească banii înapoi de la stat. Apoi, Gavrilescu a declarat că Timbrul de mediu va avea un înlocuitor, dar nu va fi vorba despre o nouă taxă.

Nu a mai fost găsită nicio variantă a noii contribuţii care urma să înlocuiască taxa auto până la ora actuală, iar până la găsirea unei formule finale va mai dura. „Dorim ca acea contribuţie sub deviza <> să nu aibă o amprentă financiară importantă asupra noastră. Nu avem o variantă finală, pentru că avem un cumul de calcul care nu este gata. Când începem să lucrăm în sistemul matematic, apar şi alte variante şi constaţi că trebuie să reiei calculele de la capăt. Noi am crezut că putem finaliza o variantă până la finalul anului, dar nu am putut. Nu vă mai pot promite un orizont de timp, legat de acest subiect, vă spun sincer. O să mai dureze”, a explicat ministrul.

Ce taxe plătești dacă nu renunți la mașină

Dacă nu vrei să renunți la mașina poluantă, plătești o taxă. Aceasta ete mult mai mare în comparaţie cu cele care se achită pentru maşinile cu motoare identice din punct de vedere al cilindreei, dar cu norme de poluare Euro 4, 5 şi 6. „Un astfel de demers se aliniază şi obiectivului CE care recomandă implementarea unui sistem de impozitare a autovehiculelor care să aibă în vedere criterii relevante din punct de vedere a protecţiei mediului, cum ar fi emisiile de CO2, vârsta autovehiculelor şi nu doar criterii de natură tehnologică”, a spus Daniel Anghel, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC România, conform adevarul.ro.

Câte autoturisme vor fi interzise

Circa două milioane de autoturisme vor fi interzise dacă toate normele vor fi respectate. În România, la finalul anului trecut, erau înmatriculate 6,4 milioane de mașini.

Doar în Bucureşti, proprietarii a 600.000 de maşini Euro 0, 1, 2 sau 3 (35% din total) vor achita astfel de impozite.