Milioane de pensii vor fi recalculate! Anunț major pentru pensionarii români

13 aug. 2019
Milioane de pensii vor fi recalculate! Anunț major pentru pensionarii români

Milioane de pensii vor fi recalculate. Potrivit noii Legi a pensiilor, vor avea loc mai multe transformări în sistemul de pensii. Totul se va recalcula în funcție de un element cheie.

Este vorba despre punctul de referință. Acesta este definit ca fiind raportul dintre punctul de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare. În prezent, acesta are o valoare de doar 25 de lei. Până în 2021, punctul de referință va ajunge la 75 de lei, se arată în lege.

Așadar, pensia va fi rezultatul produsului dintre numărul de puncte de referință și valoarea unui singur punct de referință. Conform legii, valoarea punctului de referință se va majora anual.

De asemenea, vor fi recalculate și pensiile anticipate. Acestea se vor transforma în pensie pentru limita de vârstă. Același lucru se va întâmpla și cu pensia anticipată parțială.

Există și excepții.

„La data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare devin pensii în înțelesul prezentei legi și se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu valoarea punctului de referință (…), cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.167 (adică șase luni mai târziu – n.red.)”, se arată în noua lege.

Nicio pensie nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o pensie mai mică decât cea inițială, se va păstra pensia mai mare.